Nokia har gjort det før. De har laget en telefon de likte godt selv, men som ikke solgte helt etter planen. Men etter å ha laget en mindre versjon kom kundene løpende. Det beste eksempelet er nok kommunikatorene 9500 og lillebror 9300.

Nokia N97 skulle ha blitt årets Nokia-flaggskip - mobilen alle ønsket seg. Men entusiasmen lot vente på seg. Nå er derimot N97 mini her, og utrolig nok var en krymping alt som skulle til for å gi denne telefonen nok x-faktor til å bli en kul telefon.

Design
Den største forskjellen fra N97 er åpenbart størrelsen. N97 mini har et format som er mer likt andre Nokia N-serie telefoner som N86, som ble lansert tidligere i sommer. En av utfordringene til N97 var nettopp at den var stor og tung, og derfor bare tiltrakk seg en liten gruppe kjøpere. Dette problemet er nå løst.

Ellers er formatet det samme. Telefonen har både trykkskjerm og fullt tastatur og er basert på et skyveformat. Toppdekselet domineres av skjermen, og i tillegg er det en liten kameralinse, menyknapp og ”svar” og ”legg på”. Et rent og klassisk format som passer en telefon med trykkskjerm.

Det utskyvbare tastaturet er en liten juvel. Det gir telefonen noe ekstra og tastaturet i seg selv er godt å bruke. Selv om mange symboler og de særnorske bokstavene ikke har egne knapper går det raskt å skrive e-post og meldinger. Etter å ha testet mange touchtelefoner i det siste var det faktisk veldig behagelig med et fysisk tastatur igjen.

N97 mini har en egen knapp for å skru av og på skjerm- og tastelås. Og på baksiden sitter et Carl Zeiss objektiv som sender lys inn til en bildebrikke på fem megapiksler.

System
Da jeg testet N97 var min konklusjon at Nokias nye hvileskjerm var for rotete og for lite fleksibel til å bli noen stor suksess. Etter salgstallene å dømme kan det virke som om mange var enige i det. Derfor er det litt underlig etter min mening at Nokia ikke har gjort noen endringer i det nye grensesnittet sitt. Man har fortsatt fem celler man kan fylle med det innholdet man selv velger. Men man kan ikke velge å ha tre eller fire celler med innhold og la disse ta større plass. Velger man bort en celle blir det en blank flekk på skjermen.

Nokia sier at N97 og N97 mini skal koble deg til ditt liv på internett. Derfor er de aller fleste av tjenestene man kan fylle cellene med koblet til nettet på en eller annen måte. Man kan for eksempel få Facebook-oppdateringer eller, nyhetsoverskrifter eller været der man er. Men dette fungerer ikke godt når hver tjeneste får så liten plass.

 

Programvare
Heldigvis har utvalget av tjenester og applikasjoner økt en del siden N97 kom ut og basisapplikasjonene man finner for iPhone og Android er på plass. Likevel synes jeg ikke opplevelsen ved å laste ned programmer fra Nokias Ovi.com er like god som hos de to andre. Nokia har litt å ta igjen her, og mye å lære av sine amerikanske konkurrenter med bakgrunn fra internett og pc-bransjen.

Kamera og multimedia
Nokia kan lage gode kameramobiler og N86 er et godt eksempel på det. Men N97 mini må se seg slått av andre nylig lanserte telefoner som Samsung Pixon 12 og Sony Ericsson Satio når det gjelder bildekvalitet. Jeg synes det er fint at Nokia er edruelige og ikke pøser megapiksler inn i telefonen, men lar den beholde den velprøvde brikken på fem megapiksler. Og selv om bildene blir helt ok, er de ikke lenger i forkant. Det å ikke være dårlig, er langt fra det samme som å være bra.

N97 mini har hele 8 GB lagringsplass internt. Dette er fortsatt bra, selv om flere konkurrenter tilbyr både 16 og 32 GB i enkelte modeller.

Musikkavspillingen er lett å betjene med fingeren og fungerer som den skal. Lydkvaliteten er god, men ikke i nærheten av Sony Ericssons Aino og Satio telefoner.

 

Tilkobling
Sammen med N97 mini kommer en ny programvarepakke for pc. Den heter Ovi Suite og er spesielt tilpasset N-serie telefoner og andre multimediatelefoner fra Nokia. Forskjellen fra Nokia PC Suite som har eksistert i mange år er at Ovi Suite fokuserer mer på multimedia, i tillegg til at den sikkerhetskopierer innholdet ditt til sine servere. Dette er ikke bare praktisk, men det er også mer enn noen annen mobilprodusent tilbyr i dag. Musikk du kjøper av Nokia blir dessuten tilgjengelig både på pc, via internett og på mobilen. Dette er noe man savner hos enkelte andre store aktører.

Konklusjon
Nokia N97 mini er kanskje bare en krympet utgave av N97, men nettopp det gjør at den blir aktuell for så mange flere brukere. God skjerm, gjennomført kvalitet og et kjapt fysisk tastatur gjør N97 mini til en viktig spiller i konkurransen frem mot julehandelen. Hvis du vil ha en Nokia og ikke er så opptatt av megapiksler er dette telefonen å sikte seg inn på.

Les flere tester i vår testseksjon.