Pippi fyller 70 år i år, og jubileet byr på en nyutgivelse av tre Pippi-bøker i en noe moderert form, melder Dagens Nyheter.

Pappa Efraim Langstrømpe er nå sydhavskonge på Kurrekurreduttøya, ikke negerkonge. Lindgrens datter Karin Nyman har gått god for endringen.

– Vi har diskutert dette i flere år, og jeg har vært den som mest har bremset en endring, sier Nyman.

Hun er deleier i familiebedriften Saltkråkan, som sitter på opphavsrettene til Lindgrens bøker. I intervjuet med Dagens Nyheter forklarer hun hvorfor hun nå har gått med på å endre det ene ordet i morens verk:

– Jeg vokste opp i en annen verden, da det bare fantes hvite mennesker i Sverige, og det var langt, langt til andre folk. I de senere år har jeg i min beskyttede verden tenkt at det der n-ordet, det er jo bare et ord som tilhører historien, det kan vel få stå igjen? Men der har jeg endret meg nå, for det er dessverre et ord som brukes i dag. Det skader, og da kan vi ganske enkelt ikke beholde det i Pippi-bøkene.

Sveriges Television besluttet i fjor høst å klippe ut alle uttrykk som kunne oppfattes som rasistiske da filmatiseringen av Pippi Langstrømpe kom i en ny DVD-utgave.

 

LES OGSÅ: De som ville noe dnPlus

Forlag stagnerer – bokhandel vokser dnPlus

Henter toppfolk fra Silicon Valley dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.