– Vi debuterer hver eneste dag her i livet. Jeg har ikke gjort dette før, men det minner meg om noe jeg har vært med på. Jeg har en gang blitt døpt Einar og da kunne jeg skrike eller tie still, men ikke unngå det, sa Økland da kulturminister Thorhild Widvey (H) delte ut prisen til ham under tilstelningen i Dansens Hus i Oslo.

75-åringen fra Sveio har et mangslungen produksjon bak seg. Nærmere 80 utgivelser er det blitt siden debuten i 1963. I juryens begrunnelse heter det at Økland er blant de få forfattere som kunne ha vært nominert i samtlige klasser.

– Gjennom et langt forfatterskap har han vist seg som en av våre beste lyrikere, dramatikere, barnebokforfattere, ungdomsbokforfattere, novellister, essayister, romanforfattere og sakprosaforfattere, framholder juryen.

Trekkes fram gjør også Øklands rolle som formidler av litteratur og konsulent for en rekke norske forfattere.

Magnet

Lars Saabye Christensen kunne tirsdag notere seg for sin andre Bragepris i klassen for skjønnlitteratur. I 2001 vant han for «Halvbroren», i år for kritikerroste «Magnet».

– Her er et oppkomme av ideer, dette er skriveglede og alvor. Det som starter som en oppvekstroman og en kjærlighetshistorie, endrer snart form og blir en velskrevet murstein full av referanser og samfunnskritikk, anfører juryen i sin begrunnelse.

I klassen for barne- og ungdomsbøker gikk Torun Lian til topps med «Reserveprinsesse Andersen». Boka, som er illustrert av Øyvind Torseter, er andre bok om Alice Andersen. Den sjenerte skolejenta gruer seg til klassen skal framføre et skuespill foran foreldre, besteforeldre og søsken.

– I rollen som prinsesse er Alice en dårlig vinner. Men som litterær figur er hun ganske uimotståelig, mener juryen, som også finner kvaliteter ved bokas mørke humor.

Håkjerring

En annen kritikerrost utgivelse som nå er premiert med Bragepris, er Morten Strøksnes' «Havboka», med den underfundige undertittelen «kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav».

I klassen for sakprosa eller faglitteratur gikk Strøksnes til topps med sin fortelling om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden.

– Fiskehistoriene rammer inn fire årstider i Nordland, og skildrer skarpt alt liv som yrer over og under havoverflaten, men også et vennskaps mange faser, framholder juryen, som mener Strøksnes «på suverent vis» vever sammen fyr- og kysthistorie med idé- og litteraturhistorie så vel som «drømmeskildringer og poetiske beskrivelser av vann og sjø».

Krim-vinner

Jo Nesbø var blant de nominerte i åpen klasse, men Norges kanskje best kjente krimforfatter fikk ikke sin første Bragepris tirsdag. I stedet gikk Kjell Ola Dahl til topps med krimromanen «Kureren», en fortelling som strekker seg fra krigens dager til 1967, med avstikkere til vår egen tid.

– Løsningen på krigens mordgåte som skrives fram, er like elegant og logisk troverdig som boka er velskrevet. Krigens moralkodeks står sentralt i ei bok der spenningsoppbyggingen er upåklagelig, mens forfatterens språk forblir nøkternt og saklig, anfører juryen.

 

Les også: Dette boligmarkedet snudde i år: - Det har gått superbra

- Tatt rett ut av en skrekkfilm

Forlater Oslo for London

 

Se også:

Britene gleder seg over billige, norske juletrær:

Britene gleder seg over billige norske juletrær
Akkurat nå er ett britisk pund verdt rundt 13 norske kroner. Det begeistrer briter, som har Norge som en av hovedlevrandørene av juletrær.
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.