Hver uke intervjuer vi ledere og andre profiler om egen utdannelse. Denne uken: Costume-redaktør Hege Aurelie Badenyck

– Hva er det viktigste du lærte i studietiden?

– Studiene har nok betydd langt mer for meg enn jeg trodde. Jeg begynte ikke å studere sosialantropologi for å jobbe med mote, men det å trekke sammenligninger, tenke på tvers og ha innsikt i kulturhistorie har jeg hatt god nytte av i jobben jeg har nå.

– Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?

– Egentlig ville jeg jobbe med utviklingsprosjekter, og etter studiene jobbet jeg på en skole i Guatemala, midt i den mørkeste ghetto. Deretter fikk jeg mulighet til å jobbe med hobbyen min, og innfant meg med at jeg kunne gjøre det med god samvittighet.

– Er det noe du skulle ønske du hadde lært?

– Jeg skulle ønske jeg hadde tatt kunsthistorie. Jeg har vært veldig eksponert for kunst hele livet, foreldrene mine dro meg med på utstillinger og jeg synes det var kjempekjedelig. Nå er jeg ekstremt takknemlig for det. Den kreative «utdannelsen» jeg fikk hjemme har nok trukket meg mot det kreative hele livet, men jeg skulle gjerne hatt enda mer ballast med tanke på kunst.

– Får du henvendelser fra unge som vil inn i motebransjen?

– Jeg får flere mail om dagen fra unge som vil ha internship eller ønsker råd. Jeg pleier bare å si hva jeg har gjort, og at jeg er glad jeg har en skikkelig utdannelse å falle tilbake på. Jeg har også arbeidet siden jeg var 15 år, på Operasjon Dagsverk hadde jeg utplassering i klesbutikk for eksempel. Erfaringen og referansene har ledet meg dit jeg er i dag. Den første ekstrajobben din kan bety mye.

– «Fantastisk» kaller du studietiden på Blindern. Hva var fantastisk med Universitetet i Oslo?

– Å få velge sine egne fag, jeg trivdes på en helt annen måte enn på videregående. Jeg slapp å sitte på pinebenken med matteoppgaver som gikk til helvete og andre fag jeg ikke skjønte en dritt av. Jeg fikk bruke den delen av hjernen jeg var best på.

– Andre råd til unge motespirer?

– Ikke bli for snever i dine egne karrierevalg. Det er nesten litt fortvilende å få så mange henvendelser, og nesten vondt å ikke kunne si at «gå der, og ta de fagene». Men, følg magefølelsen!

Les også:

Vil ha bestselger-bok som obligatorisk pensum

Hanna Bjone (18) trodde drømmestudiet var tapt  

Nord-Norge har de mest fornøyde økonomistudentene

  Disse skolene tjener mest på norske studenter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.