Hver uke intervjuer vi ledere og andre profiler om egen utdannelse. Denne uken: Statssekretær Dilek Ayhan.

– Hva var det nyttigste du lærte i studietiden?

– Det viktigste er å ha evnen til å tenke større og være nysgjerrig.

– Hvordan var det å studere data?

– Jeg stortrivdes blant ingeniørene. Ingeniører er involvert i utviklingen av mange av tingene vi omgir oss med, for eksempel bygninger, fly, datamaskiner, matvarer. Det var et fantastisk miljø å være i, og erfaringene jeg tilegnet meg under studietiden og senere vil også prege mitt arbeid som Young Global Leader i World Economic Forum hvor jeg ønsker å arbeide med de store globale utfordringene relatert til mat, energi og klima. Her har også Norge et ansvar som kunnskapsleverandør.

– Du var ferdig dataingeniør i 2001, akkurat da dot com-boblen sprakk. Hvordan var det?

– Jeg merket det ikke, det som er tøffe tider for noen er muligheter for andre. Det er alltid muligheter der ute for de som evner å se dem. Det er viktig å ikke bli passivisert av en eller annen næring går inn i en tøff tid, it-ingeniører har alltid nok å drive med. Alle trengs.

– Hvordan reflekterte du rundt det å velge akkurat dataingeniør?

– Jeg skulle egentlig bli lege, men tenkte det var nyttig å ha med seg ikt-kompetanse videre i karrieren. Planen var egentlig å ta både ta ingeniør og medisin.

– Hvorfor ble det ikke slik?

– Jeg begynte å engasjere meg for mange andre ting, og ble headhuntet til Brussel som leder av Jade, et nettverk for europeiske gründere og ledere av studentbedrifter. Det ga meg helt nye perspektiver for hva man kan få til.

– Hva fikk du igjen for å jobbe ute?

– Du får perspektiv som kan være veldig nyttig om man senere ønsker å gå inn i lederstillinger. Du lærer veldig mye av å bli utfordret og jobbe sammen med mennesker som egentlig tenker annerledes enn deg selv, du blir mer pragmatisk. Det finnes mange veier til løsninger, og din måte å løse på ikke er den eneste riktige. Du blir ydmyk av å komme deg litt ut, det er derfor smart å gjøre det litt tidlig.

 

Les flere spalter om studielivet til...

Costume-redaktør Hege Aurelie Badenyck:  – Jeg får flere mail om dagen fra unge som ønsker råd

Kolonial-gründer Even Vil ha bestselger-bok som obligatorisk pensum

Hiphop-artist Izabell: – Du tjener bra, men det er litt vondt

Forfatter Anna Kleiva:  - Det å lære seg å ta imot tidvis tøff kritikk sånn rett i fleisen har jeg hatt mye nytte av

 

Andre saker fra DN Talent:

11 unge toppmeglere om veien til suksess dnPlus (+)

1400 søkere på 21 sommerjobber

Henrik (23) tok utfordringen, men «flokkmentaliteten» blant norske studenter bekymrer

Gjør biologistudenter til «yrkeselever» dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.