– Hva var det mest nyttige du lærte i studietiden?

– På Insead ble vi satt i grupper som var satt sammen på en måte som gjorde det vanskeligst mulig å løse utfordringen vi ble gitt. Det var ikke lov å gi seg før den var løst og vi kunne sitte gjennom hele natten, uten ett minutts søvn. Det lærte jeg veldig mye av.

– Noe du skulle ønske, i ettertid, at du lærte som student?

– Jeg har lært det senere i livet, men jeg skulle ønske at man i undervisningen den gangen klarte å få sterkere frem betydningen av god dømmekraft, relasjonsbygging og alle de andre litt mykere sidene ved ledelse.

– Hvordan lærer man å bli direktør?

– Gjennom erf#229. Selv om jeg hadde en god utdannelse hadde jeg ikke god selvtillit, ingen egen forståelse av at jeg kunne være en leder. Det skjønte jeg ikke selv.

– Når innså du det?

– Rundt tiden jeg fylte 30. Da jobbet jeg i Coca-Cola, og var sjef i Sverige. Da kunne jeg ikke lenger tenke at det var flaks. Siden jeg konkret var den øverste ansvarlige ble jeg tvunget til å innse at «dette får jeg til». Men jeg kunne altså spart fem år med komplekser og dårlig selvtillit.

– Hva har du lært i det siste?

– Jeg lærer noe nytt hver eneste dag. En ting jeg har lært i NHO-sammenheng er hvor mye som handler om å forene krefter, og hvor viktig det er. Da står man mye sterkere, som vi klarte i lønnsoppgjøret.

– Hvorfor tok du utdannelsen din i utlandet?

– Det var nok litt fordi jeg fikk et stipend for å gå på skole i USA fordi pappa hadde vært med i motstandsbevegelsen under krigen. I tillegg har jeg en utreisetrang. Jeg har bestandig visst at jeg skulle reise ut og det er jeg veldig glad for. Man blir kjent med andre land, og seg selv.

– Ofret du noe ved å reise utenlands, følte du?

– Kanskje noe når det kommer til norsk nettverk, man får ikke det samme nettverket som de som går på NHH og NTNU.

– Er det for mange studenter i Norge?

– Det er farlig å svare ja når vi blir stadig mer kompetanseavhengige. Men dels bør flere ta yrkesrettede fag, og dels bør studiene dimensjoneres mer riktig. Det blir for mye tropisk idrett på Bali.Les tidligere Liv og Lære-spalter:

Anita Krohn Traaseth: – Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe

Kristin Halvorsen: – Jeg får godta at det toget er gått(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.