Sommeren 2015 så Stian Samsonsen flere kolleger rundt seg miste jobben, én etter én.

- Jeg er utdannet maskiningeniør og hadde jobbet som feltingeniør i Subsea 7 i tre år. Da jeg oppdaget at den innleide båten jeg jobbet på ikke hadde flere prosjekter på gang, skjønte jeg at jobben min lå tynt an. Derfor takket jeg ja til sluttpakke, i stedet for å stå igjen med ingenting noen måneder senere, forteller 30-åringen.

Dette var i august ifjor. Noen konkret plan hadde han ikke, men han fikk med seg seks måneders lønn på vei ut døren da han sluttet.

- Jeg søkte en del jobber rett etterpå, og kom til flere jobbintervjuer. Men arbeidsmarkedet var vanskelig og tregt. Det begynte å bli høst og jeg tenkte det var lite fristende å tusle rundt i Oslo hele vinteren. Plutselig bestemte jeg meg: Midt i den vanskelige situasjonen kunne jeg oppfylle en drøm jeg hadde hatt lenge.

I oktober ifjor pakket Stian sekken og reiste avgårde. Målet var å reise jorda rundt i seks måneder i håp om at arbeidsmarkedet skulle bedre seg her hjemme.

Søkte jobber på laptopen underveis

Reisen ble et minne for livet, finansiert av hans tidligere arbeidsgiver:

Han startet i Panama, seilte til Colombia og fløy videre til New Zealand. Der leide han en van og kjørte rundt hele landet. Så fløy han over til Australia der han ble kjent med Melbourne og hele østkysten oppover. Han besøkte en venn i Perth, og så var det på tide å spinne globusen igjen.

- Den stoppet på Salvador i Brasil, der karnevalet skulle starte tre-fire dager senere. Jeg gjorde i stand karnevalkostymet mitt og hoppet på et fly dagen etter. I Brasil fikk jeg også oppleve å fiske pirajaer inne i Amazonas, forteller han.

Her surfer Stian i Nicaragua.
Her surfer Stian i Nicaragua. (Foto: Privat)
 

Deretter gikk turen videre til Nicaragua og bølgesurfing - og til slutt Cuba. Han rakk akkurat hjem til nevøens dåp i Norge.

- Plutselig var en seks måneders tur over. Jeg elsket jobben min som feltingeniør, men det eventyret jeg opplevde som følge av sluttpakken er noe jeg aldri ville vært foruten, sier han.

Underveis hadde Stian Samsonsen søkt noen jobber i Norge ved hjelp av en medbrakt laptop, men da han kom hjem i april, sto han uten jobb.

- Jeg har mottatt dagpenger fra Nav siden jeg kom hjem, men har endret strategi i jobbsøkingen. Olje og gass-bransjen ligger fortsatt nede, så nå søker jeg mye bredere. Jeg søker andre bransjer og er villig til å flytte på meg for å få en jobb, også til utlandet, sier han.

Angrer ingenting

- Har du angret på at du takket ja til sluttpakke?

- Nei, ikke i det hele tatt. I etterkant har jeg skjønt at jeg uansett ville ha mistet jobben, og da er det bedre å stå der med en sluttpakke enn bare et oppsigelsesbrev. Dessuten ligger det ikke i min natur å angre på noe. Jeg har jo fått oppfylt en drøm om å reise jorda rundt, sier han.

Brasil.
Brasil.
 

I dag er hele sluttpakken brukt opp. Men å sette pengene på konto var ikke noe alternativ for Stian.

- Jeg har full forståelse for at andre sparer sluttpakken sin, men for meg var det riktig å bruke pengene på en lang reise. Jeg har fått nye impulser, møtt mange hyggelige mennesker og lært mye om meg selv og verden underveis, sier han.

Tror mange får et lite sjokk

Eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som står bak omstillingsprogrammet DUJSK, tror mange som tar sluttpakke får et aldri så lite sjokk når de skal ut i arbeidsmarkedet igjen:

- Folk som fikk pakke i 2014 og 2015 var nok ikke så klar over at det kom til å bli så tøft å søke jobber, sier han til DN.

Erik Falk Hansen. Foto: Linda Næsfeldt
Erik Falk Hansen. Foto: Linda Næsfeldt (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Før man takker ja til sluttpakke, er det noen ting man bør tenke nøye gjennom, oppfordrer han.

- Hvis du er i en jobb du trives i, så skal det en del til for at du finner noe du vil trives like godt med - spesielt innen kort tid. Det kan faktisk ta flere år før du finner en jobb som er like interessant som den du hadde. I tillegg må du se på det økonomiske. Kan du klare deg uten jobb selv etter at pengene fra sluttpakken er brukt opp? Dette er spørsmål du må stille deg.

Les flere saker i denne serien her:

Gikk kraftig ned i lønn for å unngå «naving» dnPlus

Unngå sluttpakkefellene: Spar én million dnPlus

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer  

Gjør drømmeseilas for norske oljepenger  

- Når jeg ser folk jobbe med pc, så tenker jeg stakkars jævler  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer på DN.no:

Bloomberg om Trump: - Kjenner igjen en svindler når jeg ser en

Vil rive investeringer på en kvart milliard: - Det er store penger. Vi river hele dritten

Tar ut 150 millioner i utbytte tross skrekk-år: – Ting går opp og ned dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert: