Etter bare seks måneder i ny jobb som rådgiver i Sparebanken Vest i Sogndal, kom beskjeden om at banken skulle gjennom en større omorganisering som følge av endret kundeadferd og økt digitalisering.

- Da vi i februar i år fikk vite at banken skulle gjennomføre nedskjæringer, tenkte jeg raskt at jobben min var utsatt. Jeg var jo forholdsvis ny i stillingen, forteller hun.

Hun begynte å planlegge at en eventuell sluttpakke måtte fungere som «normal månedslønn» inntil hun fikk seg ny jobb.

- Samtidig tenkte jeg gjennom scenarier som: «Hva om jeg ikke får meg ny jobb innen sluttpakken er brukt opp?». Med boliglån og mange andre faste utgifter er det mye som skal betjenes i løpet av en måned. Heldigvis kom det ikke til det, sier Hovland.

Hun har en master fra NHH, og tror dette har hjulpet henne litt på veien til ny jobb. For hun var heldig og fikk flere jobbtilbud.

- Dette ga meg sjansen til å takke ja til en frivillig sluttpakke fra Sparebanken Vest og samtidig takke ja til ny jobb. Nå ser jeg frem til å begynne i en rådgiverstilling i Statens vegvesen, forteller hun.

Dobbel lønn

Med seg på veien ut av Sparebanken Vest fikk hun en sluttpakke på seks måneders lønn. Og siden sluttpakken trer i kraft først 1. august i år, samme dato som hun starter i den nye jobben, betyr dette omtrent dobbelt opp med lønn i et halvt år.

- Det gir meg en fin mulighet til å spare opp en del penger, sier 30-åringen.

Nå har hun en klar plan for hva sluttpakken skal brukes til:

- Da jeg innså at jeg ville ha dobbel lønn i seks  måneder, tenkte jeg at dette må jeg bare utnytte. Målet er å plassere deler av pengene i fond og aksjer, samt spare i bank. Så nå skal jeg bruke litt av den kunnskapen jeg tar med meg fra bankjobben i praksis. Etterhvert skal en forhåpentlig gevinst tas ut og brukes til å nedbetale gjeld, sier hun.

- Er det ikke fristende å sløse litt når du får så mye penger over et halvt år?

- Selvfølgelig blir det fristende - det er jeg forberedt på. Jeg drømmer meg litt vekk og tenker på flotte feriereiser, men siden jeg starter i ny jobb 1. august er det ikke aktuelt å ta fri og reise bort med det første. I stedet tenker jeg å skatte 50 prosent av sluttpakkepengene, slik at jeg får igjen en del penger på skatten neste år. De pengene blir «feriepenger» neste sommer, forteller Sigrid Alice Hovland.

Hun understreker at hun ikke alltid tenker så fornuftig.

- Absolutt ikke. Men nå har jeg virkelig sjansen til å spare opp en solid buffer. Det må jeg bare benytte meg av, sier hun.

- Jeg er nok også litt farget av forelesninger fra NHH som gjentatte ganger tok oss gjennom bankkriser, finanskriser og boligkrakk. Tiden min i banken har også lært meg om penger, særlig når det kommer til lån/gjeld og betjeningsevne. Men jeg kan ikke love at jeg ikke kommer til å sløse noe av sluttpakkepengene. Kanskje blir det en ekstra fin julegave til meg selv i år!

- En god løsning

Medarbeidere som er attraktive på arbeidsmarkedet og som lenge har gått med tanke om å bytte jobb, kan med hell ta en sluttpakke, sier Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge.

- Er det et trangt arbeidsmarked innenfor din bransje, kompetansen din er utdatert, du har høy alder, sykdom eller har en sårbar privatøkonomi, bør du derimot tenke deg godt om før du takker ja til sluttpakke. Her bør du være forberedt på at det vil ta lenger tid å få seg ny jobb, og at sluttpakken ikke vil dekke inn tapet av arbeidsinntekt i en periode, sier han.

Han har inntrykk av at folk stort sett er fornøyd med sluttpakken de får.

- Kanskje ikke mens man står midt oppe i situasjonen der og da, men på sikt vil dette oppleves som akseptabelt og som en god løsning, forutsatt at sluttpakken er av en viss størrelse, sier Tim Rosenkilde.

Les flere saker i denne serien her:

Gjør drømmeseilas for norske oljepenger

Unngå sluttpakkefellene: Spar én million dnPlus  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.