Etter nærmere to år på markedet meldte DN i vår at den kanadiske ambassa­de­boligen på Bygdøy Fikk napp til slutt .

Nå er det klart at investorene Tore Eiklid og Erik Braathen har store planer for den 16 mål store eiendommen.

– Det er en fantastisk eiendom med spesiell arkitektur. Disse finnes det ikke mange av, sier Eiklid.

Planen er å bygge tilsammen 18 leiligheter i seks frittliggende hus langs eiendommens østre og vestre kant på den søndre delen av tomten. Hver av bygningene skal inneholde tre leiligheter, to i første plan, og én i andre plan.

GA MINDRE ENN PRISANTYDNING. Villaen og portnerboligen i Bygdøynesveien 15 skal rehabiliteres og beholdes som i dag.
GA MINDRE ENN PRISANTYDNING. Villaen og portnerboligen i Bygdøynesveien 15 skal rehabiliteres og beholdes som i dag. (Foto: Fredrik Bjerknes)

«For folk med god økonomi»

De rundt 150 kvadratmeter store leilighetene får høy standard, med heis rett inn i leiligheten fra underjordisk garasje.

– Dette blir store og gode leiligheter med høy kvalitet for folk med god økonomi, men som ikke har lyst til å bo i hus. Det blir en dyr affære å bygge, og da kommer det fort på over 100.000 kroner kvadratmeteren, men det er for tidlig å fastslå pris, sier Eiklid.

Prakteiendommen ble lagt ut for salg i juni 2012 for 120 millioner kroner. Enkelte eiendomsmeglere mente prisingen var «totalt skivebom» og de la vekt på at boligen, til tross for stort areal og stor tomt, ikke hadde egen strandlinje. I februar 2013 ble prisen kuttet til 110 millioner kroner.

Eiklid oppgir at de ga mindre enn siste prisantydning, men kan ikke oppgi summen før alt det formelle er på plass.

– For alle praktiske formål er kjøpet gjennomført. Vi har en kjøpsopsjon, som er forlenget grunnet «teknikaliteter». Det hele er gjennomført om noen uker. Og da kan ambassaden oppgi beløpet, sier Eiklid.

Hovedbygningen med portnerbolig beholdes som én enhet, men Eiklid har ikke noe klart svar på om hovedbygningen også skal selges.

– Det er alltid en diskusjon. Av oss to er det vel naturlig at det er jeg som skal overta. Braathen bor greit, sier Eiklid.

Vil ikke motsette seg

I 2009 ga flyarving Erik Braathen 130 millioner kroner for Schibsted-arving Alexandra Huitfeldts 18 mål store strand­eiendom på Snarøya.

– Det er litt stort og unorsk å bo på 1500 kvadratmeter. Men det blir ikke bygget flere slike boliger, og det hadde vært en ære å få bodd der, sier Eiklid.

Byantikvaren skriver i sin vurdering at skalaen i det foreslåtte anlegget balanserer helt på tålegrensen for anlegget som helhet, men vil ikke motsette seg forslaget forutsatt at den nye bebyggelsen ikke vil oppleves som en lang sammenhengende rekke og at prosjektet «utvikles ytterligere i retning av fritt­liggende volum i en hage»

– Vi tar sikte å bevare mye av parkanlegget. Innstillingen fra Byantikvaren er vel så positiv man kan få fra det holdet, men det er selvfølgelig en rekke andre instanser som skal si noe om dette, sier Eiklid.

Les også: Kutter villa-prisen fra 25 til 20 millioner etter syv år på markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.