I 1997 kjøpte Øystein Stray Spetalen en 8,5 mål stor strandeiendom på Østerøya i hjemkommunen Sandefjord for 16 millioner kroner. Siden har han jevnt og trutt kjøpt opp flere eiendommer rundt land­stedet.

Tilsammen har Spetalen betalt nesten 40 millioner kroner for Østerøya-eiendommene hvor han står oppført som hjemmelshaver i dag.

I 2009 ble sameiet som den første fritidseiendommen tilhørte oppløst, og Spetalen solgte seg ut, men i slike tilfeller plikter man ikke å oppgi salgssum, ifølge Statens kartverk.

I tillegg til kjøpet av eiendommene kommer kostnader for flere omfattende og tildels omstridte bygge- og rehabiliteringsarbeider på Sandefjord-eiendommene. Spetalen og kommunen har i lengre tid vært uenige om ulike tiltak og utbedringer på eiendomsmassen. Selv om rådmannen i Sandefjord mener flere tiltak på en av hyttene strider med søknad og godkjennelse, går det mot at arbeidene blir godkjent av planutvalget, skrev Sandefjords Blad denne uken.

Neppe bonde

For under en måned siden ble det i eiendomsregisteret tinglyst at investoren har kjøpt en stor del av gården Bergan Øde for 12 millioner kroner. En god del av eiendommen, som omslutter deler av Spetalens feriested, består av skog.

SOLGTE TIL SPETALEN. Hans Naphaug solgte nylig en tomt for 12 millioner kroner. Foto: Ida von Hanno Bast
SOLGTE TIL SPETALEN. Hans Naphaug solgte nylig en tomt for 12 millioner kroner. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens NÊringsliv)
– Han kjøpte eiendommen for å sørge for at andre ikke tar den, så han har kontroll på eiendommen, vil jeg tro. Dette er noe vi har snakket om i flere år, han ønsket å kjøpe eiendommen, sier selger Hans Naphaug.

Men lite tyder på at Spetalen planlegger å bli bonde med det første.

– Det har vært en gård her. Men han skal nok ikke drive gård, sier Naphaug.

Ifjor fikk Naphaug låne 225.000 kroner av nabo Øystein Stray Spetalen etter en dårlig investering.

– Jeg fikk hjelp av min rike nabo, sa Naphaug til Dagens Næringsliv ifjor.

Beholder borett

Selv har Naphaug borett på eiendommen i tre år, mens sønnen har borett livet ut, ifølge Naphaug. Det er ikke første gang Spetalen har gjort en handel med naboen i Sandefjord. I 2009 kjøpte Spetalen en tomt med en tennisbane av Naphaug for 1,5 millioner kroner.

Spetalen kjempet lenge med Sandefjord kommune for å få bygge et klubbhus ved tennisbanen. Kommunen krevde at det skulle være «åpent og tilgjengelig for alle», noe Spetalen ikke ønsket. Dermed ble det et lite tennisskur, i stedet.

Naphaug har også nylig solgt store deler av gårdens dyrkbare jord til entreprenør Carl ­Christian Fon.

HAR BETALT NESTEN 40 MILLIONER TIL SAMMEN. Øystein Stray Spetalen.
HAR BETALT NESTEN 40 MILLIONER TIL SAMMEN. Øystein Stray Spetalen.
Fon og Spetalen har hatt en rettskonflikt angående en brygge Fon har satt opp utenfor eiendommen sin. Fon er fastboende på en eiendom som ligger ved siden av Spetalens fritidseiendom i Sandefjord.

Spetalen mente at Fon har begått ulovligheter i strandsonen og snikutbygd en brygge som Spetalen har utsikt til fra sitt landsted. Ny runde i saken kommer opp i august, ifølge Oslo tingrett.

Spetalen ønsker ikke å kommentere saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.