Elkem-eier Orkla bekrefter at selskapet er i forhandlinger med kineserne.

«Vi bekrefter herved at man er i kontraktsforhandlinger med China National Bluestar om et salg av Elkems silisiumrelaterte virksomhet, inklusive Elkem Solar. Avtalen omfatter ikke aksjene i Elkem Energi AS», skriver Orkla i en kort pressemelding.

Selskapet opplyser at markedet vil bli informert så snart det foreligger ny informasjon.

Ifølge Dagens Næringsliv kan hele Elkem inkludert solarvirksomheten i Kristiansand bli solgt. Kraftvirksomheten i Sauda holdes utenfor på grunn av konsesjonsbestemmelsene.

– En prøvestein

LO beklager at en stor del av norsk solenergiteknologi kan komme på utenlandske hender. De følger prosessen nøye.

– Dette bekrefter vår bekymring om at det norske private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når viktige virksomheter er til salgs, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han mener at et eventuelt salg må bidra til at Elkem-bedriftene videreutvikler sin virksomhet i Norge, og at salget kan bidra til nye markeder.

– Et eventuelt salg til China National Bluestar vil også bli en prøvestein på hvordan kinesiske investorer vil opptre i Norge, både når det gjelder aktiviteten i Norge, hvordan de vil forholde seg til norsk samarbeidskultur og utvikle relasjonene mellom Norge og Kina, sier Flåthen.

– Vil ha med staten

Elkem ble etablert av Sam Eyde for 106 år siden, men har vært i Orklas eie siden 2005. Konsernet har rundt 2.500 ansatte, 1.500 av dem jobber i Norge. De ansatte i Elkem er urolige for at det skal bli vanskeligere å komme fram med sitt syn når viktige beslutninger skal fattes og er skuffet over at staten ikke vil inn på eiersiden.

– Vi har prøvd å få med norske myndigheter inn i en ny eierskapsmodell, men det har vi ikke lykkes med, sier konserntillitsvalgt Einar Støfringshaug til nrk.no.

Aksjen steg

Orkla-aksjen ble en av vinnerne på Oslo Børs mandag, ved 15.30-tiden hadde aksjen steget med 3,2 prosent til 57,70 kroner.

DN skriver at analytikere anslår verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal i fjor. Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere.

Analytikere økonominettstedet E24 har snakket med, mener det er en god timing å selge nå.

– Hvis de selger til 15 milliarder, er det ekstremt bra, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities.

På grunn av stor etterspørsel etter silisium på verdensmarkedet, ser han ikke en prislapp på 15 milliarder som usannsynlig. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.