Tord Lien var første innleder på Dagens Næringslivs energikonferanse som arrangeres  i Oslo Konserthus tirsdag. Lien var som sedvanlig offensiv.

– Oljeprisen skal opp, sa han.

Olje selges nå for vel 51 dollar fatet, rundt samme nivå som for et år siden.

Oljekrisen og masseoppsigelsene i industrien de siste to årene, gjør at industrien nå er klar for å være med på oppgangen som kommer i kjølvannet av prisoppgangen, ifølge Lien.

– Jeg ser konturene av at vi treffer bakken. Vi ser bunnen. Vi er i ferd med å treffe bunnen løpende, eller i alle fall oppgangen, sa Lien.

– Kostnadene er på vei ned, og oljeprisen er på vei opp.

I kjølvannet av nedgangen de siste årene minnet Lien om at det fortsatt er høy aktivitet på sokkelen.

I strupen på LO

På konferansen gikk han også kraftig i rette med LO som går til kamp mot utbyggingen av nye kraftkabler. LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen gikk ut i DN tirsdag og argumenterte mot at private aktører skal få utfordre Statnett. Han mente også flere kabler vil sende kraftkostnadene til værs i Norge.

Lien derimot, minner om at også LO-medlemmer i kraftselskaper ønsker kraftkabler til utlandet.

– Det bygges nå ut ny produksjon tilsvarende 7 terrawatt. Denne utbyggingen skjer fordi utbyggerne har tillit til at denne kraften skal nå markedet, sier han.

Likevel beklager Lien delvis subsidieordningen som førte til den massive utbyggingen av ny fornybar kraftproduksjon i Norge. Det er den såkalte svensk-norske grønne sertifikatordningen som har skapt kraftoverflod og smertefullt lave priser for kraftselskapene. Lien var i sin tid tilhenger av å innføre ordningen, men han lover at den skal avsluttes når det nåværende systemet løper ut i 2020.

– Det grønne skiftet kan ikke ende opp med rød bunnlinje, sier Lien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.