LOs motvilje mot å respektere andres meninger begynner å bli et demokratisk problem.

Venstres ønske om å reformere den norske sykelønnsordningen har i lang tid vært en torn i øyet på LO. Etter partiets landsmøte i helgen rant det over for LOs nestleder Tor Arne Solbakken.

«Venstre har blitt et rabiat parti. Det er ikke til å kjenne igjen fra tidligere,» sa han ifølge avisen Klassekampen.

Hva Venstres landsmøte vedtok for å gjøre seg fortjent til denne salven fra Solbakken? Kutte sykelønnen til 80 prosent? Nei, det forslaget falt. Et mer beskjedent kutt på ti prosent? Nei, det falt det også.

Det eneste forslaget som var moderat nok til å samle flertall blant delegatene på møtet var et vedtak om at kompensasjon under sykdom ikke bør være 100 prosent.

Venstre mener altså at sykelønnen må kuttes. Det er hverken en ytterliggående eller rabiat politikk. Redusert sykelønn er ifølge en lang rekke eksperter det eneste virkemiddel som nærmest garantert vil få sykefraværet ned.

Det var også anbefalingen til Sandman-utvalget som ved årtusenskiftet foreslo å kutte sykelønnen med 20 prosent. Forslaget ble dengang ikke oppfattet som mer ytterliggående enn at den sittende Ap-regjeringen forsøkte å få LO med på det.

Men LO protesterte, og politikerne fant dessverre ikke motet til å gå på tvers av organisasjonens ønsker. I stedet ble sykelønnsordningen fredet og avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) inngått. Avtalen feirer 14 års jubileum til høsten, og sykefraværet i Norge ligger fortsatt langt over de fleste andre land.

På Venstres landsmøte erkjente partiets nestleder Terje Breivik at Venstres politikk på sykelønnsområdet er «rimelig ytterliggående». Breivik argumenterte for at partiets tidligere vedtak om at ordningen «bør utredes», fikk holde.

Det sier mye om Norges privilegerte økonomiske situasjon at det som er sunn fornuft i et hvilket som helst annet land, her betraktes som «ytterliggående».

Det sier også en god del om LOs makt til å legge premissene i den politiske debatten og hvordan organisasjonen bruker den.

Venstres fritalenhet i sykelønnsdebatten har vært forfriskende og viktig. LOs hysteriske reaksjon viser at partiets politikere burde gått enda lenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.