LO-lederen, og flere toneangivende forbundsledere, har allerede slått fast at lønnsoppgjøret i år blir svært moderat av hensyn til eksportnæringen og arbeidsplasser.

Nå tallfester flere sentralt plasserte kilder i LO og NHO overfor VG oppgjøret til 50 øre timen i generelt tillegg i det sentrale oppgjøret – altså en snau tusenlapp i året for de med full stilling.

Greit med nulloppgjør

Leder Arve Bakke i Fellesforbundet tar i Aftenposten til orde for nulloppgjør, og mener det har lite for seg å krangle sentralt om 25-50 øre til store grupper.

– Jeg må først se regnestykkene. Men viser de at vi må ha generelle tillegg på 25 eller 50 øre, så synes jeg det er bedre å gi de pengene til lavtlønte, sier Bakke.

LO-leder Gerd Kristiansen hevder overfor NTB at hun ikke har møtt motforestillinger i egne rekker mot hennes budskap om at den sammenhengende lønnsfesten på 2000-tallet er over.

Demper forventningene

Da Kristiansen og LOs øverste tillitsvalgte vedtok tariffpolitisk uttalelse tirsdag, var det kun med de sedvanlige formuleringene om å «opprettholde kjøpekraften» og prioritere lav- og likelønn.

– Jeg velger å være tydelig på dette fordi det er viktig for medlemmene våre å skru ned forventningene til mellomoppgjøret, sier Kristiansen til NTB.

Prisveksten neste år er anslått til 2,3 prosent. Lønnsoverhenget, den delen av fjorårets lønnsoppgjør som først får statistisk virkning i år, er anslått til 1,4 prosent. Det innebærer at det er behov for 0,9 prosent lønnsvekst for å opprettholde kjøpekraften. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.