LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen sier til DN denne uken at organisasjonen ønsker seg et statlig oppkjøpsselskap som kan hindre at norske bedrifter forsvinner til utlandet.

LO har lenge vært opptatt av at statens kapitalrikdom skal brukes til å «sikre» norske arbeidsplasser. Mer oppsiktsvekkende er responsen fra Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen som karakteriserer LO-modellen som en «spennende og konstruktiv idé».

Gabrielsen og Gundersen har tydeligvis vært på samme kommunikasjonskurs. Mens LOs nestleder snakker om et «dynamisk, statlig eierskap», snakker Gundersen om «innovative og fremtidsrettede» bedrifter.

Det er ikke så godt å si hvilke bedrifter Gundersen har i tankene, men en virksomhet som synes å passe merkelappen er det norske programvareselskapet Visma.

Siden 2006, da selskapet ble tatt av børs, er omsetningen nær tredoblet og driftsresultatet firedoblet. I denne perioden har den dominerende eieren vært det amerikanske oppkjøpsfondet KKR.

Det er selvsagt mulig at Visma ville gjort det enda bedre med staten som storeier, men det må være lov å tvile. Når det ikke har gått så galt med de store statsdominerte selskapene på Oslo Børs, er en sannsynlig forklaring at staten har holdt seg langt unna forretningsmessige spørsmål.

LOs statlige monsterbedrift kan muligens innta en like passiv rolle. Da blir til gjengjeld eierskapets eneste reelle funksjon å hindre at hovedkontoret forsvinner. Det høres ikke ut som et veldig dynamisk eierskap.

En åpenbar fare er at LOs monsterbedrift vil bli brukt av politikere til å redde selskaper som heller burde legges ned eller som søppelbøtte for investeringer ingen andre enn staten er dumme nok til å overta.

Gundersen er klartenkt nok til å presentere denne innvendingen selv.

«Spørsmålet er hvordan man kan sikre at det ikke blir et forsvar for det nedadgående», sier han.

Svaret er at det kan man ikke. Og det bør få både LO og Høyres næringsekspert på bedre tanker.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.