LO-forbundet Handel og kontor (HK) har rundt 1500 medlemmer som er ansatt rundt i ulike deler av LO-systemet. Fra i morgen tidlig tar HK 150 av disse ut i streik.

Ifølge frifagbevegelse.no er det første gang i historien at ansatte i flere LO-forbund går til streik i et lønnsoppgjør.

Den pikante konflikten dreier seg om at HK krever å få innsyn i hva andre LO-ansatte innenfor samme tariffområde tjener. HK mener at LO-ansatte som er medlemmer i forbund som for eksempel Fagforbundet eller Fellesforbundet har hatt en bedre lønnsutvikling enn de HK-organiserte.

– Ut fra statistikken kan det se ut som enkelte grupper i fagbevegelsen har hatt en lønnsfest, mens våre grupper har tatt ansvar og betalt regningen. Vi ber ganske enkelt om å få tallene på bordet, sier nestleder i Handel og Kontor, Bjørn Mietinen, i en melding på HKs hjemmeside.

 

Til DN sier Mietinen at det er på grunnlag av tall blant annet fra SSB at han mener noen må ha hatt en lønnsfest, og at arbeidsgiver må gi forbundet innsyn i egen lønnsstatistikk.

- Vi mener at her må det fins flere tall, sier Mietinen.

Mietinens motpart i konflikten er AAFs styreleder Trude Tinnlund. Hun er LO-sekretær og sitter dermed i LOs øverste ledelse. Tinnlund beklager at partene ikke kom til enighet, og viser til at det fins en rapport fra et partssammensatt statistikkutvalg.

- Den har HK lagt til side, fordi de mener den ikke dekker godt nok, sier Tinnlund.

Nå vil hun se nærmere på hva som skal til for å få avblåst streiken.

- Vi ønsker ikke å tilbakeholde informasjon. Vi er ikke interessert i en langvarig konflikt, og vi kommer til å forsøke å komme til enighet. Men det krever at begge parter er løsningsorientert, sier hun.

De som tas ut i streik fra fredag, er HK-organiserte i Fagforbundet, Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet og El- og it-forbundet.

- Det er en lojal gruppe ansatte som nå går ut i streik. Gjennom en rekke lønnsoppgjør har de vist både moderasjon og ansvarlighet. Vi kan ikke akseptere at andre grupper ansatte gis en betydelig lønnsvekst, samtidig som arbeidsgiverne nekter innsyn i lønnsdannelsen, sier Mietinen.

Han sier forbundet ikke har tatt stilling til om streiken skal trappes opp, men at det er noe ledelsen vurderer løpende.

- Er det ikke litt spesielt å gå til streik mot sine egne, slik HK nå gjør?

- Det er jo som i alle andre tariffområder at man har forhandlinger med arbeidsgivermotpart. Dette viser at systemet fungerer. Hvis man ikke blir enige, går man til konflikt.

- Men det er ikke ofte det skjer?

- Nei, det er første gang i nyere tid.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.