Politi og fengsel, toll og skatt, Nav og Forsvaret vil alle bli rammet dersom det blir konflikt i staten.

Det vil i så fall bli første gang ansatte i Forsvaret tas ut i streik, opplyser YS Stat i en pressemelding. Organisasjonen varsler at 1.400 medlemmer står på streikelista.

Frontene skjerpes

Fredag varslet også LO Stat at de vil ta ut rundt 4.500 medlemmer i streik dersom forhandlingene blir brutt. Departementer, skattekontorer, universiteter, veivesenet og andre statlige etater vil bli rammet, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

LES OGSÅ: YS varsler streik i staten

Frontene er dermed skjerpet i det første lønnsoppgjøret etter at Høyre og Frp inntok maktens korridorer. Og selv i de korridorene vil en streik bli merkbar. Det varslede uttaket omfatter nemlig alle departementene, unntatt Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor.

Men før det går så langt, skal det mekles ferdig mellom staten og YS.

– Ingen vilje

Bakgrunnen for streikevarselet er den pågående meklingen i årets hovedoppgjør, ifølge Pål N. Arnesen, leder i YS Stat. Han sier staten ikke har vist noen forhandlingsvilje.

– Staten har ikke gitt noe reelt tilbud. Den har bare henvist til resultatet i industrien. Våre krav er ansvarlige. Nå setter vi vår lit til Riksmekleren, sier Arnesen.

Det er de største byene – Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø – som vil bli hardest rammet av en eventuell streik.

LES OGSÅ:

Historiens første trappeløp i barcoden
00:00
Publisert:

Nye leiligheter stuper

  Seniorøkonom: - Vi var redd for at dette skulle skje

- Vi er på vei mot stupet i rakettfart  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.