Oslo/London: DN skrev lørdag at Økokrim har siktet Global Network for Rights and Development (GNRD) og organisasjonens grunnlegger og president, Loai Deeb, for hvitvasking og heleri. Transaksjoner for mer enn 100 millioner kroner blir gransket.

Nå svarer GNRD med å varsle søksmål mot den norske staten. Seks milliarder kroner er summen det opereres med i en arabiskspråklig pressemelding som ble publisert onsdag ettermiddag.

- Det er ikke innledet søksmål mot den norske staten fra GNRDs side, men det kan komme et søksmål etter hvert, sier advokat Kjell Brygfjeld, som representerer Loai Deeb, GNRDs sjef.

Ifølge NRK hevder GNRD å ha fått selskap av andre partnere eller organisasjoner i utlandet på et mulig søksmål mot den norske staten for ytterligere 16 milliarder kroner. Det har ikke lyktes DN å få tak i opplysninger om hvem disse andre eventuelt skal være.

- Snakker vi om summer på opp mot 22 milliarder kroner?

- Det kan jeg ikke kommentere. Det får stå for dem som har skrevet pressemeldingen sin regning, sier Brygfjeld.

Regnskap og skatt

I en norskspråklig pressemelding skriver Brygfjeld at hans klient avviser å ha medvirket til heleri eller hvitvasking av midler som er overført til Norge.

- Alle overføringer er gjort i det ordinære banksystemet gjennom anerkjente banker, skriver Brygfjeld og understreker at pengeoverføringer som er gått til driften er registrert i offentlig tilgjengelige regnskaper for GNRD.

- Alle overføringer til Loai Deeb er registrert som inntekt for han, oppgitt i selvangivelser for de enkelte år og dermed undergitt beskatning med millionbeløp som skatt, fortsetter advokaten i pressemeldingen.

Advokat Brygfjeld skriver videre at det foregår en regissert kampanje i mediene rettet mot Loai Deeb og GNRD.

- En kampanje som åpenbart har til hensikt å ødelegge for organisasjonens arbeid. Loai Deeb beklager dette meget sterkt og arbeider nå aktivt for å dempe skadevirkningene av den uberettigede aksjon som Økokrim har iverksatt, skriver forsvareren.

Ikke mottatt

- Vi har fanget opp denne pressemeldingen gjennom forskjellige kanaler, men har ikke mottatt noe søksmål eller varsel om søksmål via offisielle kanaler, sier statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

- Så langt forholder vi oss ikke til dette på noen annen måte, sier han.

Krever unnskyldning

I den arabiske pressemeldingen kommer det frem at GNRD har satt i gang såkalte strakstiltak for å be norske myndigheter om en offentlig unnskyldning. GNRD mener at norsk politi har opptrådt uansvarlig, og at handlingene ikke kan unnskyldes.

Handlingene det her vises til, kan trolig relateres til det faktum at politiet for kort tid siden foretok ransakelse av kontorene til GNRD, samt arresterte president Loai Deeb. Han ble avhørt i 48 timer og satt fri. Kort tid etter løslatelsen forlot han landet, men er nå tilbake i Stavanger. Ifølge hans advokat vil Deeb ikke uttale seg i saken, men skal etter det DN kjenner til vurdere å stille opp i et tv-intervju innen kort tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.