Sør-europeiske regjeringer i pengekrise håper rike kinesere på boligjakt kan bidra til en boost i boligmarkedene. Lokkemiddelet er visum til alle som kjøper eiendom for over en fastsatt sum, ifølge Bloomberg .

Foreløpig gir Kypros, Hellas og Portugal oppholdstillatelse til utenlandske boligkjøpere, mens Spania - som har opplevd et 30 prosents fall i boligpriser - er i ferd med å innføre en lignende ordning. Landet vil også gi opphold til investorer som investerer i spanske selskap eller setter mer enn en million euro i en spansk bank.

Det er hovedsakelig kinesere som benytter seg av muligheten til å kjøpe store eiendommer til kraftig nedjusterte priser og få med et såkalt gullvisum på kjøpet.

- Eiendom er det som virkelig tiltrekker seg Kinas rikinger. Med bare en halv million euro får investorene mye igjen for investeringene. Samtidig får de mulighet til å benytte seg av EU-goder de ikke har hjemme, sier Nuno Durao i Irglux, en del av eiendomsmeglerselskapet Fine & Country i Portugal, til Bloomberg .

Durao påpeker at man for 300.000 euro får en villa på 200 kvadratmeter ved sjøen i Sør-Europa. For samme sum får man ikke mer en 68 kvadratmeter i Shanghai sentrum.

I Hellas og på Kypros tilbys utlendinger som investerer mer enn henholdsvis 250.000 og 300.000 euro ekspressbehandling av visumsøknaden. I Portugal er minsteprisen for oppholdstillatelse 500.000 euro.

Mange av de kinesiske eiendomsinvestorene flytter til europa og benytter sjansen til å sende barna sine på skole her. Andre leier ut eiendommene, og bruker ifølge Bloomberg, visumet til å reise fritt innenfor Schengen-området.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.