Partnerne i de dyreste advokatfirmaene i London tar nå over tusen pund per time. Eller over 12.400 kroner med dagens svake kronekurs.

Det er de høyeste salærene som noensinne er registrert i Strobritannia.

Den voldsomme prisoppgangen på forretningsadvokater kommer frem i en studie utført av tenketanken Centre for Policy Studies i London, omtalt i Financial Times.

Undersøkelsen viser at snittprisen på forretningsadvokater i City, Londons finansdistrikt, i absolutte priser steg fra 598 pund timen i 2003, til 775 pund timen ifjor.

De dyreste tar altså over tusen pund timen. De dyreste forretningsadvokatene i USA tar nå også over tusen i timen, men i dollar, tilsvarende over 8500 kroner timen.

I praksis har mesteparten av salærøkningen kommer etter finanskrisen i 2008/09. I 2007 lå den typiske timeprisen på rundt 700 pund i timen, men timeprisen stupte til 450 pund i 2009.

Partnerne i de største advokatfirmaene tjener nå typisk over en million pund i året, eller vel 12 millioner kroner.

 

Mer komplisert

Analytiker Jim Diamond, som har utført undersøkelsen, peker på flere grunner til at advokatsalærene har gått så kraftig opp. Tross finanskrise og laber vekst ellers i økonomien.

- Mer komplisert britsik skattesystem. Skattelover er mer enn tredoblet i omfang siden 1997, og den består i dag av over 22.000 sider.

- Mangel på innsyn gjør at firmaene kjører veldig like timepriser, noe som presser prisnivået opp.

- Mange advokater fikk sparken rundt 2009. Færre advokater har etter det presset prisene opp.

- Mange amerikanske advokatfirmaer har etablert seg i London de siste årene, noe som har presset opp lønningene for de beste advokatene.

Selv om gode råd kan være lønnsomme, er Diamond bekymret for rettssikkerheten til de små som ikke kan betale. Ifjor ble det kjent at Royal Bank of Scotland (RBS) brukte over 90 millioner pund, eller over 1,1 milliarder kroner, på advokater og andre juridiske utgifter for å forsvare seg mot et søksmål fra småaksjonærer som mente seg lurt i forkant av finanskrisen.

 

Billige Norge

Salærene i Norge ligger langt under. Det er kjent at enkelte forretningsadvokater tar 3000-5000 kroner timen, men dette hører til unntakene.

Advokatforeningens bransjeundersøkelse viser at forretningsadvokater i snitt fakturerte 1613,- kroner timen i 2013, opp fra 1464,- kroner i 2011. De store firmaene med over 50 advokater lå høyest med en snittpris på 2488,- kroner i 2013. Alle priser er uten merverdiavgift.

- De dyreste forretningsadvokatene rådgir våre største selskaper i spørsmål som kan handle om enorme verdier, og har spesiealkompetanse på topp nivå. Prisnivået for disse advokatene er høyt, men likevel betydelig lavere i Norge enn i mange andre alnd, sier Merethe Smith, generalsekretær i Advokatforeningen.

Kommunikasjonssjef Baard Amundsen i Advokatforeningen vet ikke om prisene har fortsatt opp etter 2013, men en ny bransjeundersøkelse er under utarbeidelse.

Les også:

Dagens viktigste tall: «Alle nøkkeltalls mor»

Telenor tilbyr å betale strømmeabonnement på TVNorge

Se DNtvs reportasje fra det elleville Burgund-slippet:

Vin eller forsvinn
- Det er mann mot mann, sier Bjørn Håvard Larsen, som sov i kø på gaten i fem netter for den edleste flasken. Kan du gjette prisen?
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.