Statoils kontroversielle strategidirektør John Knight topper Statoils lønningsliste for 2015. Det kommer frem av selskapets årsrapport, som ble lagt frem fredag.

Knight er vinneren både når det gjelder fastlønn og såkalt skattbar lønn.

* Knight dro inn 8,7 millioner i fastlønn og 16,9 millioner i skattbar lønn.
* Til sammenligning måtte toppsjef Eldar Sætre nøye seg med 7,75 millioner kroner i fastlønn og 14,2 millioner i skattbar lønn.
* Også tidligere USA-sjef Bill Maloney, som sluttet i selskapet 31. juli, klarte å dra inn høyere skattbar lønn enn Sætre, med 14,4 millioner kroner.

Dette tjente Statoil-ledelsen ifjor. Faksimile: Statoils årsrapport 2015.
Dette tjente Statoil-ledelsen ifjor. Faksimile: Statoils årsrapport 2015.
 

Kontroversiell

Avlønningen av utlendingene får tillitsvalgte til å reagere.

Safe-leder Bjørn Asle Teige i Statoil peker på at utenlandssatsningen Knight og Maloney har stått for, bidrar med knallrøde tall i Statoils regnskaper.

Særlig investeringene i Nord-Amerika har gått galt, med rundt 70 milliarder i nedskrivinger etter oljepriskollapsen.

Fv: Konserndirektørene Torgrim Reitan, Margareth Øvrum, Tim Dodson, Anders Opedal, Lars Christian Bacher (foran), Jens Økland, Irene Rummelhoff og John Knight i Statoil
. Fra Statoils resultat-og investordag i London tidligere i år.  
Foto: Aleksander Nordahl
Fv: Konserndirektørene Torgrim Reitan, Margareth Øvrum, Tim Dodson, Anders Opedal, Lars Christian Bacher (foran), Jens Økland, Irene Rummelhoff og John Knight i Statoil
. Fra Statoils resultat-og investordag i London tidligere i år. 
Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
- Som strategisjef har du ansvar for strategien ved oppkjøp. Oppkjøpene ser du resultatene av nå, sier Teige.

- Og Maloney som drev der borte, fikk det ikke til, og har gått av, sier han.

- Vi ser det som spesielt at de belønnes på denne måten. Det oppfordrer ikke til nulloppgjør med slike måter å belønne ledere med svake resultater, sier Teige.

De utenlandske medlemmene av Statoils konsernledelse er i en særklasse når det gjelder avlønning. Statoil har pleid å begrunne dette med at selskapet må betale internasjonalt konkurransedyktig lønnsvilkår for sine internasjonale ledere.

John Knight er basert i London, med sin egen oppkjøps- og sammenslåingsstab rundt seg. I forkant av Eldar Sætres permanente ansettelse for et års tid siden vakte han oppsikt da han bekreftet i et DN-intervju at han var interessert i toppjobben.

Under Statoils kapitalmarkedsdag i London i februar i år nektet Knight å snakke med pressen, og tverrvendte på hælen da DN oppsøkte ham.

"John Knights fastlønn inkluderer også et kontantvederlag som erstatter hans tidligere innskuddspensjon", ifølge notene til årsregnskapet.

I orienteringen om lederlønn legger Statoil også vekt på at Maloney og Knight fikk betalt i henholdsvis amerikanske dollar og britiske pund, noe som drev opp lønnen målt i kroner.

Maloney fikk også gjort opp alle sine bonusordninger da han sluttet i selskapet i 2015, noe som også drev opp lønnen.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Oljekommentaren: - En betydelig del av potensialet er brukt opp

Asia i dag: Her koker eiendomsmarkedet

Lover 150 fly til London-flyplass  

Obama er Cubas nye «posterboy»

Se DNtv:

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.

http://www.dn.no/DNtv/video/2016/03/18/1039/forskere-mener-gutter-blir-dummere-av--se-p-tv

Perset i Birken som 63-åring med tiden 3.30 

http://www.dn.no/DNtv/video/2016/03/16/1530/slik-trener-birkendronningen-birgit-64

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.