Bedriftseieren Åke Persson i det svenske it-selskapet Monitor i Hudiksvall deler for fjerde år på rad ut kjempebonuser til sine ansatte, skriver Dagens Industri.

 I år deler de 89 ansatte en samlet bonus på 34 millioner svenske kroner, som betyr rundt 380.000 i gjennomsnitt.

Men de ansatte deler ikke likt, for Persson har ifølge avisen bygget opp et ganske spesielt bonussystem.

Alle ansatte setter nemlig karakterer på hverandre, og de ansatte som vurderes å gjøre best jobb for selskapet får høyest karakter og størst bonus.

- Tydelig at det virker

Et slikt system premierer ifølge Åke Persson både hardt arbeid og lojalitet.

- Det er klart at vi har et uvanlig system. Men for meg er det veldig tydelig at det virker og at det skaper stort engasjement hos mine medarbeidere, sier Persson til avisen.

I tillegg har dette systemet også en annen positiv "bivirkning", som også har relevans for produktivtetsdebatten som har gått i Norge:

- Det er få i selskapet som synes vi skal ansette flere. Klarer vi å finne nye kreative måter å løse oppgavene i en gruppe så blir det jo mer å dele på i overskuddsbonus. Og der har vi noe som øvrig svensk industri kan lære av. I den internasjonale konkurransen er det lønningene som gjør at Sverige har høyere produksjonskostnader, avslutter Persson.

Les også: Vi må være produktive dnPlus



Det farligste gapet

Produktivitetsparadokset dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.