En månedslønn tilsvarende fem millioner kroner er blitt vanlig for toppsjefene i de største selskapene i USA.

Sjefene for de 500 største børsnoterte selskapene i USA, som utgjør S&P 500-indeksen, hadde ifjor en lønnsøkning på 8,8 prosent i gjennomsnitt, ifølge en undersøkelse av Associated Press og Equilar.

Snittlønnen til toppsjefene endte ifjor på 10,5 millioner dollar (63 millioner kroner) hjulpet av et godt år på Wall Street og aksjebonuser på 4,5 millioner dollar i snitt. Det er fjerde år på rad at sjefslønningene stiger.

Opp 50 prosent

Siden finanskrisen er den gjennomsnittlige lønnspakken til toppsjefene i de store amerikanske selskapene økt med 50 prosent, skriver epn.dk.

Det innebærer at en konsernsjef eller administrerende direktør i disse selskapene nå tjener 257 ganger mer enn en gjennomsnittet for alle medarbeiderne i de samme selskapene. Det innebærer at toppsjefene bare behøver å jobbe to måneder for å tjene det ansatte må jobbe hele livet for.

Investorene på Wall Street har blitt stadig mer kritiske til de ekstreme toppleder-lønningene, men så langt ser det ikke ut til å ha hatt noen vesentlig effekt.

Les også: - Jeg skulle nesten ønske at vi fikk en ny boble
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.