Et meklingsbrudd i denne fasen av frontfagsoppgjøret er ikke så dramatisk som det kanskje kan høres ut som. Bruddet utløser nemlig en ny – og endelig – meklingsfrist.

Først når meklingen bryter sammen i denne siste fasen, blir det konflikt. I tråd med retningslinjene settes fristen fire dager fram i tid, til midnatt tirsdag.

Pensjon

I første omgang vil hvert tredje medlem av Fellesforbundet bli omfattet av en eventuell streik. Kommer ikke partene til enighet i innspurten, vil 9.358 LO-organiserte i 102 bedrifter legge ned arbeidet fra morgenen onsdag til uka.

Det er vanskelig å si hvor stor streikefaren er, for vanskelige temaer som lønn og forhandlingsrett om privat tjenestepensjon er kun overfladisk behandlet.

Først når meklingsfristen nærmer seg, vil det bli klart for partene om det er reell fare for konflikt eller ikke.

Sjelden streik

Som oftest ender disse forhandlingene med enighet.

– Det er sjelden det blir streik i frontfaget. Sist gang det skjedde var i 1996. I 2000 ble det også streik, men da var det et samordnet oppgjør. Begge ganger ble et anbefalt forhandlingsresultat nedstemt av medlemmene i uravstemning, sa Fafo-forsker Kristine Nergaard til NTB ved inngangen til oppgjøret.

Prinsipper

At det ved siden av lønn forhandles om pensjon, gjør det hele mer komplisert, fordi et kompromiss kan være vanskeligere å finne når uenigheten kretser rundt prinsipper og ikke penger.

Oppgjøret i frontfaget omfatter rundt 30.000 arbeidstakere. En streik her vil trolig gi følgekonflikter i en rekke andre bransjer og sektorer.

Les også:
Mener nye regler gir «ubetydelig sikkerhetsbedring»- Kostnadene står overhodet ikke i stil
Liten pinne truer stort tv-marked dnPlus
Fra full frihet til total kontroll på nett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.