I 3-tiden natt til torsdag ble det enighet for de ansatte i staten, og noen timer senere kom hoveddelen av forhandlingene for kommunene også i havn.

Det gis ikke nye lønnstillegg ut over det partene ble enige om ifjor. I fjorårets forhandling, som var et hovedoppgjør, valgte partene å se 2014 og 2015 i sammenheng.

Ramme på 3 prosent

LO Kommune, Unio kommune og YS kommune ble enige med motparten i kommuneorganisasjonen KS om en ramme på om lag 3 prosent, noe som er på linje med frontfagene.

Men Akademikerne kommune ønsket noe mer tid på å vurdere det siste tilbudet fra KS. Sammenslutningen representerer 21.000 leger, jurister, lektorer, økonomer og tannleger som jobber i kommunene.

- Vi har et utvalg som nå drøfter det som ligger på bordet. Vi er opptatt av lokal lønnsdannelse, og kanskje særlig med tanke på lektorkompetansen, som vi vil beholde og videreutvikle, sier forhandlingsleder Jan Olav Birkenhagen til NTB. Partene har frist til midnatt fredag for å komme til enighet.

Under fjorårets oppgjør ble det innført et nytt lønnssystem fra 2015, og partene var enige om å bruke penger på å tilpasse det nye systemet. De sentrale lønnstilleggene varierer mellom stillingsgrupper og ansiennitet.

- Ser vi tariffperioden 2014-2015 under ett, er lønnsveksten på linje med dem vi sammenligner oss med, sier KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes.

Utvalg skal se på pensjon

På arbeidstakersiden uttrykkes det tilfredshet med resultatet. LO kommune betegner det som et ansvarlig oppgjør.

- Profilen på oppgjøret fremmer likelønn og motvirker lavlønn. Siden andelen kvinnelige arbeidstakere er på over 75 prosent i kommunesektoren, er dette et skritt i riktig retning med tanke på likelønnsutviklingen i Norge, mener forhandlingsleder Mette Nord.

- Resultatet av oppgjøret i kommunal sektor er noe bedre enn det som til nå er framforhandlet i andre tariffområder. Akkurat dét må vi kunne si oss fornøyd med, men likevel er lønnsnivået for lavt for dem med høyere utdanning, sier forhandlingsleder i Unio kommune, Ragnhild Lied

Partene ble enige om å sette ned to utvalg. Ett som skal arbeide med pensjon og ett som skal følge opp innføringen av det nye lønnssystemet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.