Tirsdag startet meglingen i lønnsoppgjøret mellom Det norske maskinistforbund, de andre sjøoffiserene og NHO Sjøfart. Dersom ikke partene blir enige innen natt til 15. mai, blir det streik.

Isåfall kan rundt 600 maskinister i innenriks sjøfart gå i streik straks – ikke de 14 som var Maskinistforbundets opprinnelige intensjon i et første uttak. Det betyr full stopp i så godt som alle fergeruter og annen innenriks sjøfart.

Opprinnelig kunngjorde Maskinistforbundet at deres 14 organiserte på hurtigrutene «Trollfjord» og «Vesterålen» skulle først ut i en eventuell streik. Det ville stoppe disse to, mens øvrige kystflåte skulle gå som normalt i første omgang.

«Glemte» formelt varsel

En «teknisk feil» øker nå tallet streikende. Maskinister arbeider under ialt syv ulike overenskomster med NHO Sjøfart. Plassoppsigelse ble varslet for alle – som vanlig er. På et senere trinn kan arbeidstagersiden begrense streikeuttaket i første omgang gjennom et formelt varsel.

Dette «glemte» Maskinistforbundet for seks av de syv overenskomstene. Dermed ble det bare for den egne avtalen om hurtigrutene det ble begrenset streikeuttak til 14 personer. For seks andre overenskomster går alle i streik.

– En meget uvanlig situasjon, sier administrerende direktør Harald Thomassen i NHO Sjøfart. NHO-foreningen har i brev meddelt at det nå må oppfattes som at det er storstreik som gjelder dersom partene ikke forlikes i meglingen.

- Overhengende fare

Det Norske maskinistforbunds forhandlingsleder Hege-Merethe Bengtsson avviser å kommentere «glipp» og større streik straks:

– Det kan jeg ikke si noe om nå som partene er i megling.

Men Maskinistforbundet bekrefter på sin hjemmeside at storstreik truer:

«Det er tidligere varslet at to hurtigruter blir tatt ut i streik. Det er nå overhengende fare for også samtlige andre rederier og samtlige av DNMF sine medlemmer blir tatt ut i streik fra samme tidspunkt», heter det der.

 

Les også: Klart for meklingsinnspurt i staten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.