Ordene «ytterst moderat» og «forsiktige» svevet i lokalene da NHO og LO møtte regjeringen til de første forpostfektningene om de økonomiske utsiktene og vårens lønnsoppgjør onsdag.

– Jeg har ikke lyst til å snakke om tall. Men det som har vært veldig positivt er en stor samstemthet mellom arbeidsgivere, arbeidstagere og regjeringen om virkelighetsbildet. Vi har et felles syn på norsk økonomi og på at grunnlaget for en særnorsk lønnsvekst ikke er der, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

– Jeg oppfatter at det var stor enighet rundt bordet om at vi må være forsiktige i år. Vi må sikre norske arbeidsplasser, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Krav

16. februar legger Tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) frem sine beregninger av siste års faktiske lønnsutvikling – dessuten tall og beregninger som blir forutsetninger for 2015-oppgjøret. Allerede dager etter møtes LOs representantskap for å fastsette rammene for lønnskrav i 2015-oppgjøret

– Kan vi spå at kravet blir å opprettholde kjøpekraften for LO-medlemmene?

– Det skal jeg ikke forskottere, sier LO-lederen.

Venter tre

– Vi regner med 2,5 prosent prisvekst i 2015. Strengt tatt hadde to til 2,5 prosent lønnstillegg vært nok til å opprettholde kjøpekraften, med renteutviklingen vi ser og noe skattelettelse. Men vi tror ikke det kommer så langt ned. Vi regner med lønnsvekst på tre prosent eller tett oppunder, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets opererer med så godt som like anslag.

Juel på sin side er mindre klar på hvordan norsk konkurranseevne vil utvikle seg med tre prosent lønns-pluss.

– Mange andre land vil havne på en og to prosent. Den store usikkerheten er kronekursutviklingen, sier han

Moderasjon

Finansminister Siv Jensen er glad for at regjeringen og partene i arbeidslivet onsdag hadde en felles forståelse eller virkelighetsbeskrivelse av norsk økonomi.

– Den er helt unison. Vi står foran omstillinger, men har felles mål om å sikre fremtidig verdiskaping og velferd, sier hun

– Får norsk næringsliv bedret konkurranseevne med tre prosents lønnsvekst slik sjeføkonomene spår?

– Du får ikke meg til å spekulere i hvilket lønnsoppgjør vi får til våren. Men det er ingen tvil om at konkurranseevnen er viktig

– Men venter du et mer moderat oppgjør enn det foregående?

– Jeg merker meg det partene sier. De gir uttrykk for et felles moderasjonsbehov, Enda viktigere er det felles virkelighetsbildet, sier Siv Jensen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.