På LOs representantskapsmøte tirsdag varslet LO-leder Gerd Kristiansen hvordan kravene vil legges opp i årets lønnsoppgjør.

– Selv om vi ikke ser for oss en reallønnsutvikling på samme nivå som frem til 2015, kan vi ikke akseptere reallønnsnedgang flere år på rad, sa LO-lederen.

I kravet til motparten i NHO vil LO kreve at kjøpekraftutviklingen må sikres gjennom et generelt tillegg til alle. Samtidig vil LO fortsette å prioritere tiltak for lavtlønte og likelønn.

I fjor fikk folk flest mindre å rutte med, viste tall Teknisk beregningsutvalg la frem mandag. Reallønnen etter skatt falt samlet sett med 1,2 prosent.

LO-lederen bemerket også at de økonomiske utsiktene for de nærmeste år er veldig usikre. Særlig knytter det seg til nedgang i oljeinvesteringene, hvor varig den gunstige kronekursen blir samt utviklingen i verdensøkonomien generelt.

– Dette er ting vi tar med oss når vi nå går inn i et nytt lønnsoppgjør. Som alltid er hensynet til arbeidsplassene det som veier tyngst.

Hun kom også med en advarsel til toppledere om å vise moderasjon.

– I en situasjon der de som har mest fra før får store skattereduksjoner, samtidig som vanlige arbeidstagere har nedgang i reallønn, vil det ikke bli forstått eller akseptert om toppledere forsyner seg mer enn andre av den verdiskapingen vi alle bidrar med, sa Kristiansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Som skapt for norske vinterveier
Volvo V90 Cross Country er bilen for deg som vil ha suv egenskaper, uten å måtte ha suv.
01:57
Publisert: