Det viser den såkalte faktorinntekten, som er en statistisk størrelse i nasjonalregnskapet.

Faktorinntekten beskriver fordelingen mellom arbeid, det vil si lønnskostnadene, og kapital, overskuddet i bedriftene, av den verdiskapningen som har funnet sted i næringslivet.

I fjor var lønnskostnadenes andel av denne «kaken» 78 prosent. Året før var andelen 82 prosent. Eierne tok ut mer av verdiskapningen, samtidig som produksjonen var 1,7 prosent mindre enn i 2014, skriver Aftenposten. Lønnsandelen i industrien har de siste årene vært rundt 80 prosent.

– TBU har lagt stor vekt på at utviklingen i lønnskostnadene over tid fordi den sier noen om den langsiktige «normalen» eller krittstreken om du vil, sier Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Cappelen leder Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) som spiller en nøkkelrolle i lønnsoppgjørene. Tirsdag 8. mars begynner årets lønnsforhandlinger.

Ifølge TBUs foreløpige tall falt driftsresultatet for alle næringer fra 890 milliarder kroner i 2014 til 786 milliarder kroner i fjor. I industrien var driftsresultatet 43 milliarder kroner i 2015. Det er 10 milliarder kroner mer enn året før.

Les også: Pumper penger inn i våpen mens landet er i økonomisk ruin

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

1400 søkere på 21 sommerjobber

 

Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mye suv for pengene:

Mye suv for pengene