Partene meklet på overtid natt til mandag, men LO Stat og YS Spekter, som har forhandlet på vegne av de ansatte, aksepterte meklingsforslaget kort tid etter fristen.

Dersom meklingen ikke hadde ført fram, ville 310 ansatte i Avinor og Avinor Flysikring blitt tatt ut i streik fredag formiddag. Av disse er 234 medlemmer i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag, mens de resterende 76 tilhører YS.

Det var også fare for at ni flyplasser ville bli stengt. Det ville ha rammet nesten 30.000 passasjerer fredag.

– Ingen streik ved Avinors lufthavner. De reisende bes møte opp som normalt, skriver Avinor i en pressemelding natt til fredag.

– Full seier

Forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat er storfornøyd med det hun kaller en «full seier» i Avinor-meklingen.

– Vi har fått fullt gjennomslag i meklingen. Vi er fornøyde med å komme i havn med en god avtale for våre medlemmer. Det er avgjørende for oss at vi kom til enighet om pensjoner framover, der streikeretten står fast, sier Olsen.

Pensjon har vært kjernen i forhandlingene, der arbeidsgiverforeningen Spekter satt på andre siden av bordet.

– Vi er først og fremst fornøyd med at vi har fått gjennomslag for full forhandlingsrett i hele Avinor, slik at arbeidsgiver alene ikke kan bestemme eller innføre nye pensjonsordninger, sier leder i YS Spekter, Lizzie Ruud Thorkildsen, til NTB.

Spekter tilfreds

Også Spekter sier seg fornøyd med at meklingen førte til en løsning på konflikten.

– Jeg er tilfreds med at meklingen med LO og YS førte fram, slik at vi unngikk en streik som kunne ha rammet flyplassene kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

– Vi er fornøyd med at vi har blitt enige om en løsning som økonomisk sett er i tråd med normen fra frontfaget. Vi er også enige om en prosess for å komme fram til en ny pensjonsordning for de ansatte i Avinor og Avinor Flysikring, legger hun til.

Både YS og Spekter har vedtatt meklingsforslaget. LO har varslet uravstemning med svarfrist 5. juli. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.