Norsk Cockpitforbund hadde planer om å ta 100 flygere i selskapet Lufttransport ut i streik ved midnatt natt til søndag.

Det satte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) en stopper for da hun kalte partene inn på teppet lørdag klokka 18.

Hun sier hun ikke hadde noe annet valg enn å gå til tvungen lønnsnemnd.

– Statens helsetilsyn har vurdert situasjonen og er helt krystallklare på at denne konflikten ville ført til umiddelbar fare for liv og helse, forklarer Hauglie.

Refser partene

Statsråden retter krass kritikk mot partene for å ha framprovosert en situasjon der regjeringen var tvunget til å gripe inn.

– Jeg må si jeg liker denne konflikten svært dårlig, sier Hauglie til NTB.

Hun viser til at meklingen mellom partene ble avsluttet allerede før meklingstida var over. Hauglie mener partene skyver ansvaret over på regjeringen når de selv velger å gå fra forhandlingsbordet.

– Jeg syns det er uansvarlig av dem å gjøre det på denne måten. De visste at myndighetene ikke kunne la dette fortsette, sier hun.

Beklager konflikten

Daglig leder Katinka Riksfjord Sporsem i Norsk Cockpitforbund avviser at forbundet bevisst har framprovosert tvungen lønnsnemnd i saken.

– Vi skulle helst sett at vi fant en løsning, men det har ikke vært vilje hos motparten til å komme oss i møte, sier hun.

Hun understreker at streik er et lovlig virkemiddel i en arbeidskonflikt.

Ifølge Sporsem ble meklingen avsluttet før tida fordi det ikke var mulig å komme lenger.

– Vi har forhandlet lenge med motparten, men beklageligvis har vi ikke kommet til enighet. Vi har strukket oss langt, men det har ikke vært tilstrekkelig vilje hos motparten til å komme oss i møte. Det var ikke mulig å komme lenger, sier Sporsem til NTB.

«Legitimt»

Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart, er ikke overrasket over at regjeringen griper inn.

– Det er helt legitimt av regjeringen å vurdere om dette ville gått ut over liv og helse, sier Lothe til NTB.

– Det ville blitt stopp i all ambulanseflyging fra midnatt av hvis streiken hadde blitt trappet opp, påpeker han.

Han fastholder at tvungen lønnsnemnd ikke var noe ønsket utfall fra NHOs side. Ifølge ham ble meklingen avsluttet før tida var ute fordi det ikke var noen løsning i sikte.

– Dette er en forhandling som har gått over veldig lang tid, der man har vært gjennom en intens mekling, men hvor man ikke nådde fram til et resultat. Slik er det i noen tilfeller, sier han.

Tok ut to flygere først

Lufttransport er et privat selskap som blant annet driver ambulansetransport for det offentlige. Streiken startet da meklingen med NHO Luftfart hos Riksmekleren ble avsluttet uten resultat onsdag.

I første omgang ble kun to medlemmer tatt ut i streik.

Opptrappingen natt til søndag ville derimot ført til at ambulansefly over store deler av landet ble stående på bakken.

Dette ville spesielt ha rammet helseberedskapen på Svalbard og i Finnmark. I tillegg ville funksjoner ved Oslo universitetssykehus umiddelbart ha blitt påvirket, ifølge vurderingen fra Helsetilsynet. (©NTB)