Påskeværet flere steder har vitnet om at våren er i anmarsj. For mange begynner det å krible i løpefoten så snart snøen begynner å smelte. 

Johan Kaggestad advarer mot å starte treningen for brått og raskt. Han er tidligere landslagstrener for langdistanseløp i Norge, og har blant annet trent Ingrid Kristiansen og Grete Waitz.

– Det er lurt å ha en forsiktig progresjon i løpingen med tanke på å forebygge skader, sier han.

Les også: PÅSKE: Slik lykkes du med løpingen

Da holder det ikke bare å trappe opp selve løpingen.

Johan Kaggestad var tidligere personlig trener for langdistanseløperne Ingrid Kristiansen og Grete Waitz.
Johan Kaggestad var tidligere personlig trener for langdistanseløperne Ingrid Kristiansen og Grete Waitz. (Foto: Joakim S. Enger)

Helhetlig trening

Kaggestad tror mange mosjonister overser viktigheten av styrketrening og spenst, og mener mange har mye å tjene på å trene mer helhetlig.

– Det er mange som bare løper og glemmer styrketreningen, sier han.

Da Kaggestad var personlig trener for Kristiansen og Waitz, var han opptatt av å bygge opp både styrke og spenst hos langdistanseløperne.

– Vi var veldig opptatt av å kjøre styrke- og bevegelighetstrening. Det gjorde vi stort sett hver dag i - tillegg til løpingen. Vi hadde også mye spensttrening med submaskimal innsats. Det vil si at du ikke hopper maks i hvert hopp, men holder på i lengre serier, forklarer han.

Dette fordi løping rent teknisk er en serie med spensthopp. Og da må du trene spenst, legger han til.

– Når du går fra det ene steget til det andre, har du begge beina i luften, sier Kaggestad som anbefaler hoppetau.

– Det er en strålende måte å trene spenst på. Skaff deg et hoppetau og begynn å hoppe!

Løpestyrke

For løpere er styrke i legger, lår og rygg særlig viktig for å redusere skaderisikoen. Personlig har Kaggestad sans for leggstrekkende øvelser som tåhev - helst hver dag.

– Leggmuskulaturen er veldig utsatt når du løper fordi støtene mot underlaget er ganske harde i tillegg til de harde frasparkene, forklarer han.

Den tidligere treneren anbefaler løpere å bygge opp god bevegelse i hofte- og ankelparti, samt styrke rygg og buk i tillegg til leggmuskulatur.

Det behøver imidlertid ikke være særlig omfattende. De fleste øvelsene kan gu gjerne gjøre hjemme.

– Du trenger ikke gå på noe treningssenter for å klare å bygge opp en muskulatur som i sin tur vil være skadeforebyggende, understreker Kaggestad.

Riktig fottøy

Gode løpesko er en annen viktig faktor i forhold til å forebygge skader.

Det beviser den såkalte «skorevolusjonen», ifølge den tidligere landslagstreneren. Den startet da Nike introduserte løpesko med oppbygd hælkile og støtdemper, forklarer han.

– Skaderisikoen ble redusert fordi belastningen på akilleshæl og leggmuskulatur ble mindre. En veldig vanlig skade tidligere var akillesseneskader. Disse er noe redusert ettersom treningsløpsskoene er blitt vesentlig mer skadeforebyggende, sier Kaggestad.

En løpesko er imidlertid personlig, og bør tilpasses den enkelte, understreker han.

– Ingen føtter er like. Det er viktig at du får en løpssko som er tilpasset din fot og løpsteknikk. Det er vesentlig, sier Kaggestad.

 

Les også: Fem øvelser som holder deg skadefri

Effektive mølleøkter

Ikke vent for lenge med løpingen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:

Slik løper du på forfot:
Slik løper du på forfot
Mellomdistanseløper Henrik Nordtug viser deg hvordan du kan effektivisere løpsstilen din.
01:25
Publisert:
 

Bli en bedre løper med disse øvelsene:
Slik blir du en bedre løper
Personlig trener Hedvig Bang viser deg fem gode tøyeøvelser.
03:18
Publisert:
 

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon:
Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert: