Fra før av har deltagerne kunnet velge mellom 21 og 60 kilometer når Birkebeinerløpet har stått på programmet. Neste år kommer selve urdistansen, en maraton i fjellheimen. Arrangøren opplyser at det har vært et ønske fra deltagerne i lengre tid.

«Mer skånsomt»

– I et folkehelseperspektiv ønsker Birken å få med alle type løpere og legger til rette for dette ved å innføre en maratondistanse, sier daglig leder i Birken Jo Gunnar Ellevold.

– Dette vil gi en ekstra utfordring og en mestringsfølelse for løpere som synes Birkebeinerløpet på 21 kilometer er litt for kort og UltraBirken på 60 kilometer er litt i det drøyeste laget. Å løpe 42 kilometer i terrenget er mye mer skånsomt for kroppen enn å løpe samme distansen på brostein og asfalt, sier han.

Starten er på Sjusjøen og traseen blir lagt over Lunkefjell, rundt Nevelvatnet, via Nevelfjell, Spiten, Mesnasaga og inn mot mål til Håkons Hall, Lillehammer. Løypa følger primært traseen til løpet UltraBirken.

Den nye distansen kommer i en periode der tradisjonsrike Birkebeiner-arrangementer har opplevd deltagersvikt.

Nedgang for ski og sykkel

Birkebeinerrennet hadde i år 10.660 deltagere, som var laveste antall siden 2008. Det skal legges til at både i 2007 og i 2014 måtte rennet avlyses, og arrangøren hevder dette har spilt en rolle for deltagernes interesse.

Men også Birkebeinerrittet har opplevd en negativ tendens. For mens det for få år siden var snakk om sekunder før rittet var utsolgt, satt arrangøren i år med 2000 ledige billetter ni dager før arrangementet. Men tross nedgangen, så er rittet fortsatt et av verdens største terrengritt.

Løpet opplever imidlertid vekst, og rundt 10.000 stilte til start under årets arrangement. Hoveddistanen på 21 kilometer ble vunnet av Veronika Blom og Weldu Negash Gebretsadik.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.