-Jeg løper på asfalt for å finne den gode løpsfølelsen, sier Hanne Lyngstad, løpeekspert i Adidas. Sammen med løpetrener Jack Waitz skal hun få Oslo-løpere til å bruke byen i større grad. Først må de få bukt med den utbredte skepsisen mot løping på asfalt.

- Når du løper på langtur hvor du veksler mellom grus og asfalt er det veldig deilig å komme seg på asfalt. Det er en grunn til at de fleste langløp er lagt til asfalt, sier Waitz.

- Er det ikke en fordel å løpe i løs grus for å styrke musklene?

-Nei, det utgjør i så fall veldig små marginer, mener Waitz.

-Når du skal trene til et gateløp bør mye av løpetreningen foregå på asfalt, så du er mest foreberedt på det, mener Lyngstad.

Vær forsiktig med å løpe på gress

-Da jeg begynte å jobbe i Adidas for fire år siden, sa sjefen min at ryggen hans ikke tålte å løpe på asfalt. Det viste seg ganske raskt at han tålte det, forteller Lyngstad som mener rygg og leddproblemer for øvrig kommer av for mye belastning på kort tid framfor hardt underlag.

- Man skal ikke frykte asfalten, det er på det underlaget man føler seg rask og sterk og får maks ut av steget. Til avveksling er det alltid litt grus i kanten, sier Waitz.

- Så man bør unngå å løpe på asfalt hele tiden?

- Man skal for all del ikke trene på asfalt hele tiden, men det går helt fint. Jeg har løpt i 50 år og trent mye på asfalt. Gjennom vintersesongene løp jeg og Grete (Waitz, journ.anm.) på asfalt fra november til april. Det var aldri noe problem. Etter en sånn sesong skal man derimot være forsiktig med å løpe på gress, sier Waitz, som understreker at all form for forandring både i sko og underlag må skje gradvis for at foten skal få tilpasse seg.

Dagens løpesko er i stor grad med på å gjøre asfaltløping ukomplisert med tanke på belastningsskader mener løpetrenerne, men for ferske løpere er motbakker å anbefale i begynnelsen.

- Det er fint å begynne i motbakke, da treffer foten bakken litt før og man får et mer skånsomt steg, dessuten er det god styrketrening sier Waitz.

TREN PÅ ASFALT: Løpetrenerne Hanne Lyngstad og Jack Waitz oppfordrer folk som skal løpe asfaltløp til også å trene på asfalt. FOTO: Mikaela Berg
TREN PÅ ASFALT: Løpetrenerne Hanne Lyngstad og Jack Waitz oppfordrer folk som skal løpe asfaltløp til også å trene på asfalt. FOTO: Mikaela Berg

Skal man trene på alternativt underlag til bymaraton foretrekker Lyngstad hardpakket grus.

-Sognsvann rundt et fint alternativ, det er en hardpakket grusvei, og gir ikke etter slik skogsbilveier gjerne gjør, sier hun.

Ultraløper foretrekker terreng

Naprapat ved Naprapatlandslaget Majorstua og Ultraløper Didrik Hermansen foretrekker klart terreng foran asfalt, men støtter Waitz og Lyngstad i at man må trene på asfalt for å løpe asfaltløp.

-Du kan sammenlikne med Andreas Thorkildsen for eksempel, hvis han får vondt i armen av å kaste et spyd på 800 gram og går ned til å trene med 600 gram vil han få problemer om han skal kaste med et 800 grams spyd i konkurranse. Man må trene på det man skal gjøre, sier Hermansen.

Når det gjelder asfaltløping mener naprapaten og ultraløperen at det stort sett er uproblematisk for folk med god fysikk.

-Er du lett i kroppen og har en god fysikk skal det ikke være noe problem, er du litt tung og har en fysikk som lett fører til skader bør du være litt forsiktig med det.

Hva velger du selv, terreng eller asfalt?

-Vi er skapt til å løpe i terrenget, ulendt og variert terreng gir sterke bein, samtidig som det er mer skånsomt, men jeg er enig med Lyngstad og Waitz i at løping på asfalt gir en mer løpsfølelse, sier Hermansen.

Opplev byen

-Jeg bor på Nordstrand, og løper fra døra mi og opp til Maridalen. Det er 15 killometer. Jeg vet ikke hvor i Oslo jeg ikke har løpt. Det er det som er så fint med å løpe i byen, at du får sett så mye, men det er jo forskjell på hvor du har fokuset. Jeg pleide å spørre hun jeg bodde med om hun hadde lagt merke til det og det, men nei, hun hadde vært inne i sin egen tunell, helt fokusert på det hun gjorde.

Da Jack og Grete trente sammen var de gjerne oppe i femtiden om morgenene, da gatene var helt tomme. Waitz mener det er en ypperlig måte å få sett byen på.

-Da jeg var kommetator for VM i Paris (VM i friidrett 2003, journ.anm.) for eksempel løp jeg hele distansen først. Det var så vakkert, og en flott måte å se byen på. I mange byer kan man nå leie løpere til å ledsage seg rundt i byene, forteller Waitz.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.