– Nå er det bare å gi alt i oppladningen til Holmenkollstafetten, roper Oscar Wilhelm Erichsen.
20 par føtter fra revisjonsselskapet Ernst & Young (EY) har samlet seg rett bortenfor målgangen på Bislett stadion i Oslo.
Vanligvis er dette siste timen av arbeidsuken. Men våren i forkant av Holmenkollstafetten er unntaket. Fem treminutters intervaller med halvannet minutts pause står på programmet. Flere i gruppen har allerede vært gjennom flere testløp, som skiller ut spydspissen blant alle lagene, et på 800 meter rundt banen her og to over 1600 meter på Bygdøy.
«Cuten» til førstelaget er tøff. De 15 beste utgjør i underkant av de to prosent sprekeste på bedriftens Oslo-kontor. Der vet de hvem av konkurrentene man helst bør unngå å bli slått av.
– Det er jo tross alt en konkurrent både i jobb, men også treningsmessig. Det er klart det er stas å slå PwC om man klarer det i år også, sier Erichsen.
Da han var student, løp han Holmenkollstafetten for et lag fra Norges Handelshøyskole som var sponset av nettopp hans nåværende arbeidsplass.
En fredagspils blir annonsert før løperne begynner å trampe forbi nordre sving inne på friidrettsarenaen, som også er endestasjon for stafettens siste etappe om noen dager. Det snakkes om en frisk 3.15-fart på åpningsintervallet.
Tette dueller
Nivået i toppen av klassen menn bedrift i Holmenkollstafetten er steintøft og det er nettopp revisjons-, rådgivnings- og advokatselskapene EY og PricewaterhouseCoopers (PwC) som har preget toppkampen de siste årene, kun splittet av DNB.
Duellen mellom naboene i Barcode-høyhusrekken som vender mot sjøsiden innerst i Oslofjorden går for å være «ikke ubetydelig», «noe det snakkes om» og noe det «motiveres av». Det snakkes som «gode signeringer». Testløp skiller ut de beste, egne løpetrenere gir råd, og arbeidsuken avsluttes med hardøkter.
– Det er ikke til å legge skjul på at det er kniving. Det er jo ti-tyve år siden jeg var med, og da var vi fornøyd med å komme under en time. Nå er de jo godt nede på 50-tallet. De beste bedriftslagene hadde ikke blitt sist i eliteklassen. De er kjempespreke, sier Åsmund Nordahl, som er leder for bedriftsidrettslaget i PwC.
I fjor var PwC overlegne da de stakk av med seieren i herreklassen. Men enda bedre tidsmessig var EY da de seiret med fire sekunder over nettopp kontornaboen året før. Sluttiden 55.43 lar seg høre i løpskretser. Og EYs damelag har rett og slett vist seg PwC overlegne de siste årene.
– Vi sparker ikke i sanden i flere måneder om vi må gi fra oss plassen, men vi liker ikke å tape, sier Frederick Salvesen, den tidligere alpinisten som utgjør teten på økten på Bislett.
Visse problemer har imidlertid dukket opp før årets kappestrid. Arne Post er Norges sprekeste supermosjonist med ski på bena, og vanligvis en ener blant EYs beste løpere. Men nå gjør et tretthetsbrudd i hoften, som har plaget ham siden NM på ski i starten av februar, at startnummeret ryker.
– Jeg har nok sittet for mye stille, jobbet for mye og tatt i litt for mye da jeg først har tatt i, sier Post, som må ta det relativt rolig rundt stadion.
Han mener det bare skulle mangle at en bedrift med 800 ansatte ikke skulle hoste opp 15 gode løpere. Selv må han overlate Besserud-etappen til noen andre i år. I fjor gjorde han den unna på raske 6.14.
– Jeg frykter at vi er litt redusert. Vi får bare håpe at det er noen som løper over evne og at de andre lagene ikke har styrket seg vesentlig, så kan det bli spennende, sier Post, som har løpt mot en dansk orienteringsløper med landslagsbakgrunn på PwCs lag.
Massemønstring
Nyheten om skaden til Post fra indre bane på Bislett fører til enkelte nikk blant et knippe løpere på PwCs takterrasse. «Inside news», blir det sagt.
Christian Sæten satset på skiskyting for inntil tre år siden. Nå benyttes treningsgrunnlaget til et sterkt bidrag på PwCs førstelag.
– Flere av de beste lagene i bedrift kunne gjort det bra i eliteklassen. Det sier litt om hvor fort det løpes, sier Sæten.
Som leder for avdelingslaget i en avdeling der 30 av 45 ansatte stiller på stafetten, holder han hardt på at den generelle stafettoppslutningen er det som er viktigst. Men duellen har sitt eget liv også her.
– Det har historisk sett vært mange av dem som holder til i Barcode, som løper mot hverandre i bedriftsklassen. Vanligvis har EY trukket det lengste strået, dessverre, sier Espen Brunvatne.
Fra kontorbygget trenger de bare å vende litt på hodet for å se ned på EYs kontorlokaler i nabobygget. Uken før hadde konkurrenten der nede testløp over 800 meter. I regn og sure kastevinder gjorde vinneren unna de to rundene på til sammen 800 meter på 2.04. Slikt vekker anerkjennelse og interesse på takterrassen.
– Hvem var det, blir DN spurt.
– Bjærtnes.
– Jens Bjærtnes ja. En gammel skiløper, sier Sæten.
Bestemmer bankettstemningen
2.04-mannen Jens Bjærtnes har daglig tilhold en kort spurt unna i nabobygget i Barcode. «Heldigvis», som han selv sier, var han med på EYs seier i 2015, nå som de er blitt satt på plass to av de tre siste årene.
– Hver gang du treffer noen som har hørt om Holmenkollstafetten, så snakker de om EY, PwC, DNB og Deloitte. Da er det viktig å være med og kjempe, sier Bjærtnes.
Han mener ryktene går ut på at naboen nå har et sterkt lag på gang, og med skadeforfallet til Post håper han det er kommet noen nye kolleger han ikke har oversikt over.
– Vi går med brystet litt lenger frem det neste året sammenlignet med dem som blir nummer to. Og så har det alt å si for banketten på kvelden. Det er ikke det samme å ha fest når man blir nummer to, sier han.
Det utløser glis og latter på toppen av taket hos PwC der både mannlige og kvinnelige stafettløpere fra ulike avdelinger har samlet seg.
– Det er synd de er så beskjedne på andre siden. Men det er godt å høre at det henger høyt å slå oss, sier Espen Brunvatne.
Det legges ut om innføringen av muligheten for generell logging av fysisk aktivitet i bedriften med poenggivning, der både gåing og løping verdsettes. Med løpetrening med ekstern løpetrener annenhver uke, enkelte som driver ukentlige fellesøkter og 140 påmeldinger til banketten – en viktig post på programmet – samt generelt stor pågang må imidlertid også PwC gjennomføre testløp for å skille ut de beste 15 løperne, forteller en av PwC-løpegruppens ledere Emilie Heggem. Både melkesyreøvelsene 600 meter og 1000 meter er gjennomført, også de på Bislett stadion.
– Der er mange av dem som jobber på Barcode, som trener der. Så da følger de ekstra med når det er uttaksløp, så legger man litt ekstra press på, sier Brunvatne.
I etasjene under henger store bannere med etapperfordelinger på post-it-lapper som flyttes hit og dit i ukene forut for stafetten. 17 lag er meldt på. Det antallet er for øvrig nøyaktig det samme som hos naboen EY.
Tar ut det siste
Det steker i solen inne på Bislett stadion idet den siste fellesøkten før stafetten går mot slutten. Svetten siler og pusten går fortsatt tungt der klokken tikker ned mot en siste kraftanstrengelse for arbeidsuken.
– Hvert sekund teller i kampen mot PwC!
Erichsen roper oppglødd og spøkefullt for å oppildne gjengen, før han teller ned og kommanderer troppene ut på siste intervall. Han ber alle ta ut det siste. Mange ser ut til å ha det blytungt på det siste draget rundt på banedekket foran folketomme tribuner.
Tjalve ILs daglige leder, Svein Lilleberg, opplyser at Holmenkollstafetten har passert 3000 påmeldte lag til helgen og at det er få lag som har trukket seg. Det vil si rundt 45.000 løpere totalt. Da løpet i fjor havnet på langhelgen i forbindelse med Kristi himmelfartsdag betydde det stort frafall. Da fullførte 2300 lag stafetten. I 2015 var det rekordoppslutning med rundt 50.000 løpere, men da ble tilbudet om å løpe hele løypen i en solo-klasse så populært, med rundt 3200 deltagere, at de måtte kutte det ut etter prøveåret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.