Mens tradisjonelle turrenn på ski har opplevd dalende deltagerantall, er det motsatte tilfellet når det gjelder ultraløp som går over mange timer.

– Det ligger litt i tiden. Mange er ute etter en ekstrem utfordring. Man ser den samme trenden når det gjelder triatlon, løping og multisportkonkurranser. Det er ikke tidsfokus, men det trigger å utfordre seg selv, sier Olav Engen som sitter i ultraløputvalget til Norges Friidrettsforbund.

Han har selv vært med å lage løypen til Eco Trail i Oslo som nå er blitt Norges største ultraløp. På løpsdistansene 45 og 80 kilometer ventes det nå at tilsammen 1000 deltagere vil melde seg på i år.

Dobling hvert år

– Hvis man ser 11 år tilbake, i 2005, så var det to norske utraløp. I år er det 42. Før 2005 var det et titall mennesker som drev med dette i Norge, og de ble betraktet som helt spesielle særinger. Vi hadde gode nordmenn som deltok internasjonalt, men de var bare noen ytterst få, sier Engen.

65 deltagere under sekstimersløpet på Eidsvold i 2005 ble starten på det som nå er blitt en ultrabølge i Norge.

På løpsfronten er det spesielt ultraløpene i terrenget som tar av.

– Deltagerantallet har nesten doblet seg hvert år. For tre år siden var det første gang man hadde tilsammen 1000 deltagere på ultraløp i Norge. Ifjor var det 3000 og i år ventes det 5000 deltagere, sier Engen.

Han mener alt tyder på at dette skal fortsette å ta av i tiden fremover også og at det kommer stadig flere konkurranser.

Mosjonsidrett for alle

– Mange tror at det bare er topptrente folk som gjør dette. Det er det langt ifra. Det er rene mosjonister som ønsker å fullføre. Det er ikke som i halvmaraton at man løper hele tiden. Her går mosjonisten kanskje halve løpet, sier Engen.

Sportssjef i Triathlonforbundet Arild Tveiten har mest opplevd stor vekst på arrangement med kortere distanser.

Det er også dette forbundet satser spesielt på. Han ser at de lange distansene blir fulltegnet, men påpeker at det er få arrangementer med ekstrem lengde i Norge ennå.

– Vi tror vi har lykkes med å få frem at triatlon kan være en mosjonsidrett som alle kan drive. Vi har hatt en medlemsvekst på 30–40 prosent de siste årene. Deltagere på sprint har doblet seg på et par år, sier Tveiten.

 

Les også: - Alle ultrarekorder sliter på, men jeg ble veldig forundret

  Tre måneder etter ryggbrudd gikk Gunnar (33) over mål i Norseman

Dette kan gjøre mer skade enn nytte  

 

Se DNtv:

Gunnar (33) fikk ryggbrudd. Nå skal han stake i ti timer i verdens lengste skirenn:

Supermosjonisten og verdens lengste skiløp
For ti måneder siden brakk han ryggen. I helgen går han Nordenskiöldsloppet, et 220 km ultraløp på ski
02:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.