–Nå kjennes en halvmaraton ut som en maraton i bena.

Petter Antonsen (53) er en av Norges beste veteranløpere på langdistanse. Ifjor løp han halvmaraton-distansen i Oslo Maraton på 1.13.32. Han var misfornøyd, men innser at alderen er i ferd med å hente han inn. Målet for i år er derfor å ikke løpe dårligere enn ifjor. Samboeren Siri Størmer (45) derimot ser frem mot å løpe ned mot 1.20 på samme distanse.

– Ettersom barna er blitt eldre føler jeg har mer overskudd enn på lenge, sier Størmer.

Norsk mester i orientering

At samboerparet holder så høyt nivå som mosjonister tror de skyldes mye og variert fysisk aktivitet i ungdommen. Antonsen har spilt fotball i tenårene, vært innom noen år med uorganisert friluftsliv, før han i studieårene ble plukket opp av orienteringsmiljøet. Han måtte imidlertid raskt innse at det var vel sent å starte med det i 18-årsalderen. Ifølge samboeren, som har innehatt tittelen norsk mester i orientering, krever det mye tid å bli god.

– Å oppnå god orienteringsteknikk kan til en viss grad sammenlignes med å gå på ski. Du bør starte tidlig, forklarer Størmer. Etterhvert som hun ble lei av orientering gikk hun over til terrengløp og landeveisløp. Med stor suksess. Hennes bestetid på halvmaraton på 1.18.01 er langt over gjennomsnittet, mens hans bestetid 1.05.30 er ett minutt raskere enn den kvinnelige verdensrekorden. Da paret fikk barn i 2003 ble treningen satt i andre rekke. For begge.

Solidarisk mann

– Det ble en solidarisk nedtrapping da Siri ble gravid. Jeg begynte å gå sammen med henne i stedet for å løpe, forteller han.

Etter at parets tre barn har begynt å vokse til, har de gradvis fått mer tid til treningen. I helgene prioriterer de langturer sammen.

GATELANGS. Interessen for Oslo Maraton har eksplodert i løpet av et drøyt tiår – fra å bli avlyst på grunn av manglende interesse i 2003, til å samle over 23.000 deltagere ifjor. Foto: Marianne Løvland,
GATELANGS. Interessen for Oslo Maraton har eksplodert i løpet av et drøyt tiår – fra å bli avlyst på grunn av manglende interesse i 2003, til å samle over 23.000 deltagere ifjor. Foto: Marianne Løvland, (Foto: NTB scanpix)
– I lengden er det en fordel at begge løper og konkurrerer. Da har man en felles interesse og glede av samme aktivitet. I motsetning til om kun en løper og konkurrerer og den andre alltid må passe barna, sier Antonsen.

Størmer løper til jobb på Lysaker fra hjemmet på Sognsvann, og får på den måten inn opp til seks økter i uken. For han blir det kortere og mer intensive økter.

Uavhengig av oppladningen, skal begge løpe halvmaraton.

– For meg er Oslo Maraton, halvmaratonløypa, sier han.

For langt på asfalt

Størmer tror en halvmaraton er et realistisk mål uten at det krever for mye spesialtrening.

NYBEGYNNERFEIL. Unngå lange steg hvor du lander med hælen først i nedoverbakke. Det bremser farten forklarer Petter Antonsen. Foto: Javad Parsa
NYBEGYNNERFEIL. Unngå lange steg hvor du lander med hælen først i nedoverbakke. Det bremser farten forklarer Petter Antonsen. Foto: Javad Parsa (Foto: Dagens Næringsliv)
– Maraton derimot blir for langt på asfalt. Da tror jeg at jeg må trene spesielt på det, sier hun.

Samboeren mener likevel at halvmaraton byr på utfordringer nok.

– Fordi jeg håper jeg er litt bedre enn det jeg er, starter jeg for hardt. Da får jeg det veldig vondt, sier Petter Antonsen.

Siri Størmer forklarer:

– Å åpne for hardt er like ille om du har tenkt å legge deg på syv som fire minutter på kilometeren. Løper du et halvt minutt raskere enn det, vil du etterhvert få det tøft, sier Størmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.