Løpet, som er blitt Norges største mosjonsløp utenom det store breddearrangementet Holmenkollstafetten, budsjetterte med 20.000 påmeldinger i fjor. Deltagerne sviktet heller ikke arrangementet.
Likevel endte arrangementet, som hadde en omsetning på 20,7 millioner kroner, med et underskudd på 2,7 millioner kroner. Det var andre året på rad med underskudd i millionklassen for arrangementet som i 2014 genererte tre millioner kroner i kassen til arrangørklubben SK Vidar.
– Det er alvorlig. Vi kan ikke fortsette å tape penger. Vi skal ha bedre kostnadskontroll fremover, men det å drive et arrangement i Oslo sentrum er kostnadskrevende. Vi stenger sentrum for en dag og det koster en del, sier Karen Kvalevåg, daglig leder i Oslo Maraton og arrangørklubben Vidar.
Hentet fra Maxbo
Den tidligere Maxbo-sjefen startet i jobben som daglig leder for SK Vidar og Oslo Maraton i desember. Dette var et av grepene for å snu den økonomiske situasjonen. Det var også nedbemanning av organisasjonen til et minimum. Ulike leverandøravtaler til arrangementet er også avsluttet eller reforhandlet.
– Det er blitt gjort mange grep, og vi har en god plan for at dette skal bli positivt fremover. Vi har en litt annen situasjon enn andre arrangører, som opplever deltagersvikt. Vi har bra med påmeldinger og har ikke opplevd nedgang der, sier Kvalevåg.
Arrangementet, som har distanser fra tre kilometer til ultraløp, innebærer at 1300 funksjonærer er i sving. Det innebærer også omfattende inngjerding av traseen, og et tyvetalls politimotorsyklister har også fulgt løpet.
Kvalevåg sier hun har mindre innsikt i detaljer rundt hva som skjedde i fjor, men forteller at deler av underskuddet skyldtes opprydding i minustallene fra året før.
Spådde millioninntjening
Millionunderskuddet for fjoråret er stikk i strid med hva styreleder i Oslo Maraton as, Nils-Jostein Helland, spådde i høst, da han også var fungerende daglig leder for arrangementet.
– I fjor gikk vi en million i underskudd, men det var mye på grunn av at vi investerte i arrangementet for å få det bedre og gjøre logistikken bedre. I år håper vi å være tilbake på plussiden og ha 1,5–2 millioner kroner i inntjening, sa Nils-Jostein Helland til DN rett før løpsdagen i midten av september.
Helland ønsker nå ikke å uttale seg om saken. Han undertegnet årsberetningen 6. mars sammen med de andre styremedlemmene, men er nå ikke lenger en del av styret. Nytt styre er ennå ikke klart. Kirsti Løvnes, som sitter som nestleder i styret, henviser til Kvalevåg.
Overskudd til aktivitet
I fjor hadde arrangøren av Sentrumsløpet, BUL, den største pågangen av deltagere siden de tok over arrangementet ved tusenårsskiftet. Totalt har løpet, som ikke er skilt ut fra klubbdriften, en omsetning på 6,5 millioner kroner. I fjor landet overskuddet på klubbdriften på 270.000 kroner, inkludert inntekter fra Sentrumsløpet.
– Det betaler for mye aktiv idrett, blant annet aktiviteten til femten treningsgrupper i friidrett fra seks år og oppover, sier Kristoffer Nilsen, daglig leder i IL i BUL og Sentrumsløpet.
I fjor havnet de på 11.700 påmeldinger, og arrangøren tror man ligger an til 11.300 påmeldinger i år, da løpet arrangeres i langhelgen i forbindelse med 1. mai.
– Sammenlignet med oss har Oslo Maraton en lengre løype. Vi har et mindre areal å passe på og gjerde inn. Og vi kjører et veldig stramt tidsskjema og starter 10.000 løpere i løpet av en halvtime og stenger byen i tre og en halv time. Det fører til betydelig lavere kostnader ved å arrangere i sentrum, sammenlignet med Oslo Maraton, sier Nilsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.