Slik løper du Oslo Maraton
00:00
Publisert:
 

–Toget har ikke gått for å komme seg i rute til Oslo maraton, sier ultra- og maratonløper Didrik Hermansen. Selv om det er lite å gjøre med formen, kan du gjøre gode forberedelser som gir deg et bedre løp.

Få til en langtur

– Det er fortsatt muligheter for å få til en langtur, men da må du gjøre det i helgen, sier Hermansen. For halvmaraton er det en 15 kilometer og hel­maraton 30 kilometer, men dette er trening som skal foregå i rolig tempo for å venne kroppen til å holde på lenge, uten å gå tom. Intensitetstrening er også viktig ifølge den erfarne løperen.

BLI KLAR FOR MARATON. Ultraløper Didrik Hermansen mener det fortsatt er mye du kan gjøre for å spisse formen til Oslo Maraton.
BLI KLAR FOR MARATON. Ultraløper Didrik Hermansen mener det fortsatt er mye du kan gjøre for å spisse formen til Oslo Maraton. (Foto: Thomas Haugersveen)
– Varigheten på hardøktene kan trappes ned med 20–40 prosent, men ikke på inten­siteten, råder han.

– Du kan fortsatt få inn mange bra intervalløkter, men kortere økter. For eksempel kan en 5x5- minutters økt byttes ut med 3x5-minutters økt, sier han. I tillegg er det lurt å legge inn en økt i såkalt overfart.

Løp en konkurranse

– En økt hvor du løper 30–60 minutter i et tempo over konkurransefart er bra for å forberede seg på farten du skal løpe i på løpsdagen, sier Hermansen som også anbefaler å løpe en konkurranse.

– Løp gjerne en konkurranse 14 dager før løpet. Maraton­løpere kan løpe en halvmaraton og halvmaratonløpere kan løpe en tikilometer.

Ikke eksperimenter

Som så mange andre erfarne løpere råder Hermansen til å unngå å eksperimentere dagene før løpet. Hverken når det gjelder utstyr, mat eller livsstil.

– Ikke gjør noe nytt, som å knyte skoene kjempehardt eller spise en annerledes frokost. Test gjerne ut det tøyet du planlegger å løpe løpet i på forhånd, slik at du vet at det er behagelig å løpe i. Når det gjelder nedtrapping av trening mener han mosjonister gjerne kan hvile de siste to dagene før løpet, og hvis det er mulig, trappe ned på jobb.

– Det er ikke på torsdag og fredag du skal jobbe overtid. Prøv å redusere totalbelastningen de siste dagene, så godt det lar seg gjøre, råder Hermansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.