- En typisk årsak til tretthetsbrudd er når de som har trent moderat eller ingenting plutselig begynner å trene hardt mot et kortsiktig mål, sier overlege ved Sykehuset Innlandet Elverum og lege i Friidrettsforbundet Ove Talsnes.

Tretthetsbrudd, eller stressfraktur som det heter på fagspråket, utgjør ti prosent av idrettsskadene i Norge i følge magasinet Kondis. Våren er høysesong for slike mikrobrudd.

Jenter er utsatt

Talsnes har en solid løpskarriere bak seg med tiden 3.39.25 på 1500 meter. Selv har han hatt ett tretthetsbrudd i karrieren, og mener det er noe man kan unngå ved å lære seg å lytte til kroppens signaler.

- Tretthetsbrudd oppstår av to grunner. Enten ved at en frisk knokkel må gi etter for en unormalt stor belastning eller ved at en allerede svak knokkel ikke tåler det som vanligvis er en normal belastning. Sistnevnte kan ha opphav i den generelle helsa. Jenter som spiser lite, trener mye og derav mister menstruasjonen er særlig utsatt. Hormonforstyrrelsen som oppstår av at menstruasjonen uteblir fører til en ubalanse mellom cellene som bygger opp og bryter ned bein, dette medfører redusert beintetthet, forklarer Talsnes.

 

Blir gira av treningssamlinger

For de som opplever tretthetsbrudd som følge av for hard belastning på kort tid gjelder det i følge Talsnes å lære seg å øke treningsmengden riktig.

- «For mye - for tidlig», er den klassiske oppskriften på tretthetsbrudd. Jeg har vært på landslaget sjøl og vet hvordan det lett kan gå over styr. På treningssamlinger for eksempel hvor du blir gira og skal trene mer og hardere enn alle andre, erkjenner Talsnes.

Forebygg

- Du kan sammenlikne knoklene med et tre som snur seg etter vinden. Sånn er naturen, den og vi tilpasser oss belastninger over tid. Når du for eksempel begynner å trene igjen etter sykdom, og går tilbake der du slapp før du ble syk setter du deg i risikosonen for en stressfraktur. Akkurat som et tre som står værhardt til kan kroppen tilpasse seg ganske store belastninger, men den belastningen må økes gradvis forklarer Talsnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.