I følge Norsk Helseinformatikk utvikler opptil 70 prosent av løperne skader hvert år. De vanligste skadene er beinhinnebetennelse, smerter i akillessenen, tretthetsbrudd samt ankel- og leddsmerter. Det kan forebygges.

-Sterk hofte- og kjernemuskulatur hjelper til å stabilisere sideveis i løpesteget slik at kraften går framover i løperetningen. Dette avlaster knær og føtter som kan overbelastes om man ikke er tilstrekkelig sterk i hofte og mage og rygg, sier Martine Gleditsch.

Naprapatene ved Naprapatlandslaget Majorstua har mye kunnskap om muskel og skjelletfunksjon. Her har Martine Gleditsch og Didrik Hermansen utarbeidet et styrkeprogram i slynger for løpere.

1. STÅENDE UTFALL

Her skal du kjenne det i standbenet på sete og bakside lår. Denne øvelsen krever mye balanse, derfor er det viktig at du bevisst invloverer kjernemuskulaturen. Flere studier antyder at idrettsutøvere med sterk setemuskulatur er mindre utsatt for akutte- og belastningsrelaterte løpeskader. Svak setemuskulatur gir økt risiko for både løperkne og andre knesmerter.

Stående utfall
00:00
Publisert:
 

2. RYGGLIGGENDE BEKKENKLØFT

Her er det viktig at du setter på bekkenmuskulaturen, en sterk kjernemuskulatur holder kroppen oppe og minsker støt på kne og ankler samtidig som det øker fremdriften i løpesteget.

Ryggliggende bekkenløft
00:00
Publisert:
 

 

3. SIDELIGGENDE BENHEV

Stabilitet i mage, du skal kjenne det i utsiden av hoften du løfter. Svakt hofteparti kan føre til sideveis falering i løpesteget, og feilbelastning i knær og føtter.

Sideliggende benhev
00:00
Publisert:
 

4. HÅNDSTÅENDE SAKSING

Dette er en god øvelse for kjernemuskulatur fordi diagonalbevegelsen er relevant til løpingen og du invloverer de tverrgående magemusklene som du også bruker under løping. Studier indikerer at nedsatt balanse og motorikk har sammenheng med skader i blant annet ankelleddet.

Håndstående saksing
00:00
Publisert:
 

RYGGLIGGENDE LÅRCURL Hold ryggen rett og stabil, dette skal ta på baksiden av lårene. Sterke hamstrings er viktige for godt fraspark, svakhet her kan føre til overkompansering av hofteleddsbøyere og innside lårmuskulatur.

Ryggliggende lårcurl
00:00
Publisert:
 

Repeter 3 x 10 ganger, men gjør heller fem ordentlige enn ti halvveis, råder naprapatene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.