– Vi er nært opptil det antallet påmeldinger vi hadde i fjor på samme tidspunkt. Fra tidligere år vet vi at det kommer mange påmeldinger siste uken, så vi ligger godt an, sier Karen Kvalevåg, som er daglig leder både for Oslo Maraton as og arrangørklubben SK Vidar.

Onsdag lå de rundt 19.000 påmeldinger, og det er først kommende mandag de får komplett oversikt over alle som ville stille til start. I fjor landet Oslo Maraton på nesten 21.000 deltagere, men tapte likevel penger for andre året på rad. Den tidligere Maxbo-sjefen Karen Kvalevåg tiltrådte ved årsskiftet og skulle rydde opp i den økonomiske styringen av arrangementet.

– Det handler om å lage et solid arrangement som tåler svingninger. Det må kunne svinge mellom 18.000-22.000 uten at det gjør signifikant innvirkning på arrangementet, sier hun.

Flere grep

På det meste har Oslo Maraton hatt 23.000 deltagere. Dermed har de i år holdt seg innenfor ti prosent svingning i antallet påmeldinger. Det er for eksempel langt mer stabilt enn det Birken-arrangøren opplever for tiden.

– Antallet påmeldte holder seg veldig bra. Det er flott når vi vet at mange andre arrangement har hatt redusert antall påmeldte de siste årene. Vi har god kontroll, styring og planlegging av arrangementet. Oslo Maraton har tapt penger i 2015 og 2016 og har derfor en negativ buffer. Vi har nå en så liten stab som mulig og har kontroll på hver eneste krone som går ut og hva vi leverer på. Vi har gått systematisk gjennom alle avtaler og kontrakter og fått til gode forhandlinger, vi er færre i sekretariatet men jobber effektivt. Vi har generelt større kontroll på kostnadene og på hele arrangementet, sier Kvalevåg.

Oslo Maraton kommer i år til å ha en annen løype enn tidligere på grunn av byggearbeid. Dermed blir det en løype med 50 høydemeter mer stigning på halvmaratonrunden. Det gjør det vanskeligere å sette rekord i den nye løypen, men arrangøren påpeker at 10-kilometeren er svært flat.

1800 løp i året

President i mosjonistorganisasjonen Kondis, Tim Bennett, mener at mosjonsløp som konkurranseform fortsatt holder godt på løperne, men at det er ekstremt mange løp som løperne blir spredt på.

– Det er ikke flere løpere. Totalen er den samme, men det er blitt flere og flere løp. Det er rundt 1800 løp i løpet av året når man tar med alt av løp, karuseller og stafetter. Det er ekstremt og ganske mange i forhold til antall innbyggere i Norge. Kampen om deltagerne blir større. Sist helg var det 10–12 arrangementer bare i Oslo og omegn, sier Bennett.

Han er også løypesjef i årets maratonarrangement i hovedstaden der løypen er lagt mer inn i bygatene enn tidligere.

PS: Oslo Maraton innfører testrenn på rulleski som fra neste år vil bli en fast distanse med åpen påmelding.(Vilkår)