Sjefen for Schlumbergers operasjoner i Nordsjøen, Carl Trowell, mener selskapene på norsk sokkel er verdensledende i å ta i bruk ny teknologi, og han varsler et hav av nye løsninger for oljeutvinning i årene som kommer.

- Vi har over 100 nye teknologier på vei, og mange av dem vil få enorm betydning for norsk sokkel, sier Trowell på Offshore Strategikonferansen som arrangeres i Stavanger tirsdag.

Pionerer
Dermed gjorde han dagen bedre for statssekretær Liv Monica Stubholt og oljedirektør Bente Nyland. De hadde begge nettopp



Hold deg oppdatert på oljenyheter -

Sett DN Energi.no som din startside!

preket teknologiutviklingens betydning for at norsk petroleumsvirksomhet skal ha en lys fremtid: Det må utvinnes mer olje i eksisterende felt og miljøprofilen må bedres.

Norge er viktig
- Det er mer teknologi på vei enn industrien kan absorbere på en gang. Vi er forsiktige med å overøse bransjen, men vi tester ut mye i Norge. Norge er et viktig land for oss for teknologiutvikling fordi vi får lov til å teste ut nye løsninger sammen med selskaper, og hvis det virker får vi sette det ut i produksjon, sier Trowell til DN Energi.

- Det du sier stemmer ikke så godt med at bransjen har et rykte på seg for å være treg til å ta i bruk ny teknologi?

- Som teknologiprodusent er vi selvfølgelig interessert i at det skal gå fortere, men det er en grunn til at det går litt sakte. Ledere i oljebransjen er konservative fordi det er jobben deres. Det er enorme konsekvenser ved å ta feil teknologivalg i oljeproduksjon. Enten har det store kostnadskonsekvenser, eller store sikkerhetskonsekvenser, sier han, og understreker.

Helt fremst
- På bruk av ny teknologi er norsk petroleumsproduksjon helt fremst, sier han, og forklarer at det er en av grunnene til at Schlumberger styrer området fra Nord-Norge til Nord-Afrika fra Stavanger. I tillegg har selskapet forskningsavdelinger i Oslo og Trondheim.

Norsk sokkel er i det amerikanske gigantselskapets øyne fortsatt lovende, og dessuten et stabilt område, til forskjell fra mange andre oljeområder.

- Dessuten har norsk sokkel god tilgang på flinke folk og dessuten oppkjøpsmuligheter av nisjeselskaper, som vi har benyttet oss av, sier han, og nevner blant annet sitt siste oppkjøp, seismikkselskapet Eastern Echo. Men han understreker at oppkjøp fra Schlumberger sjelden har medført utflytting fra Norge.

Og Schlumberger er klar over de største behovene på norsk sokkel.

- Jeg hører hva oljedirektøren sier, og jeg lover at vi har mye å komme med, særlig for bedre utvinning i subsea-brønner. Snart er vi der at femti prosent av feltene utvinnes via satelitter, men det har ikke skjedd like mye brønnteknologiutvikling på dette feltet ennå, sier Trowell.

Eksempler på ny teknologi fra Schlumberger: