-Det er litt ubehagelig å sette seg på et fly rett etter at det har skjedd en tragisk ulykke, sier Henrik Høyer ved Institutt for energiteknikk, en internasjonal stiftelse for energi –og nukleærteknologi.

Med boardingkortet i hånden strener han mot sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn for å boarde et SAS-fly til London. 

På vei til flyplassen ble han kjent med den tragiske nyheten om at 150 personer har mistet livet etter at et Airbus A320-fly, på vei fra Barcelona til Düsseldorf, styrtet i Provence i Sør-Frankrike. Flyet var fra selskapet Germanwings.

Blant personene om bord var 144 passasjerer, to piloter og et kabinpersonale på fire. Flyet var på vei fra Barcelona til Düsseldorf, da det forsvant fra radaren de franske alpene nær byen Barcelonette, melder den spanske avisen El País. Ifølge oversikten på Flightradar24 hadde flyet opprinnelig avgang klokken 09.35, men ble forsinket. Det tok ikke av før 10.01, og skulle lande i Tyskland klokken 11.55.

Erfaren pilot

Høyer sier at han er glad han ikke lider av flyskrekk på en dag som denne.

- Jeg har statistikken på min side. Det er heldigvis uhyre sjelden en så alvorlig flyulykke skjer to ganger på en dag, så jeg føler meg ganske trygg. Jeg hadde nok vært langt mer nervøs hvis flyturen hadde gått over alpene, legger han til.

Under en pressekonferanse kl 15.00 tirsdag ettermiddag ble det kjent at kapteinen på ulykkesflyet hadde 6000 flytimer på Airbus og hadde jobbet i Lufthansa/Germanwings i 10 år. Ifølge Germanwings-talsmann Thomas Winkelmann hadde flyet gjennomgått vedlikehold på flyplassen i Düsseldorf senest mandag.

67 tyske passasjerer

Det skal ha vært 67 tyske statsborgere om bord i ulykkesflyet. Ved innsjekkingsskranken til Lufthansa er tyske Anna Küsters og Kathrin Mohnof preget av ulykken.

Tyske Anna Küsters og Kathrin Mohnof er preget av ulykken. FOTO: JAVAD PARSA
Tyske Anna Küsters og Kathrin Mohnof er preget av ulykken. FOTO: JAVAD PARSA
-Det er ufattelig trist at så mange mennesker har omkommet. Jeg bor i nærheten av Düsseldorf og forsøker å finne ut om jeg kjenner noen av passasjerene som var på flyet, sier Küsters.

 Venninnene fra Frankfurt har akkurat ankommet Gardermoen, og skal snart boarde et fly til Molde.

-Det er ikke særlig fristende å sette seg på et nytt fly akkurat nå. Flykatastrofer av en slik størrelsesorden er skremmende. Selv om det er sjelden det skjer, er det en påminnelse om hvor ille det kan gå når det skjer ulykker i luften, sier Mohnof .

Les også:

Dette er de verste flyulykkene de siste tiårene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.