Få måneder etter at United Airlines ble ufrivillig berømte for å dratt en passasjer ut av en flyvning i april, er et annet amerikansk flyselskap i problemer.

En av USAs eldste og velkjente menneskerettsorganisasjoner, National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), har denne uken advart afroamerikanere mot å fly American Airlines. Årsaken er flere eksempler på hva de kaller «respektløse forhold» under reisene.

– Over flere måneder har NAACP registrert et mønster at urovekkende hendelser som er meldt fra om afroamerikanske reisende, spesielt relatert til American Airlines. Derfor har vi sendt ut et reisevarsel der vi oppfordrer til å vise varsomhet med å booke flyreiser hos selskapet, da passasjerene kan bli møtt med respektløse, diskriminerende og utrygge omgivelser, heter det i en uttalelse fra gruppen.

Twitter-raseri

NAACP har i sin uttalelse gjengitt fire hendelser, hvorav den ene omhandler aktivisten William Barber. Han sier han ble kastet av en flyvning i fjor etter å ha havnet i en opphetet diskusjon med to hvite passasjerer, som begge fikk bli værende på flyet, ifølge The Guardian. Barber gikk til sak mot selskapet, en prosess som fortsatt pågår.

American Airlines-direktør Doug Parker sier selskapet tar anklagene på største alvor.

– Vi vil ikke tolerere noen form for diskriminering og ønsker å møte NAACP for å høre mer om deres bekymringer, sier Parker.

Nå oppfordres publikum til å dele historier på sosiale medier under emneknaggen #happened2omeonAA. Blant dem som har bidratt er aktivisten Tamika Mallory, en av medarrangørene bak kvinnemarsjen i Washington som fant sted dagen etter Donald Trump ble innsatt som president i USA.

Rolig på børsen

Rasismeanklagene har foreløpig ikke gitt store utslag på børsen denne uken, skriver Fortune. American Airlines, som håndterer over 500.000 passasjerer om dagen, omtales som en av de fire store i amerikansk luftfart som dekker 70 prosent av trafikken.

– Selv om passasjerene skulle velge å boikotte slike flyselskap, så har de begrensede med andre valgmuligheter, sier Jonah Berger, markedsprofessor ved University of Pennsylvania til nettstedet.

I år har American Airlines også skuet utenfor de amerikanske landegrensene. I mars betalte selskapet 200 millioner dollar for 2,76 prosents eierandel i det statlige kinesiske flyselskapet China Southern Airlines, ifølge NTB.(Vilkår)

Salamander skaper ekstraarbeid for Ringeriksbanen
En sjelden salamander skaper nå ekstraarbeid for Ringeriksbanen. Lokale barn fant den sjeldne salamanderen ved en gårdsdam i Bærum.
00:30
Publisert: