I midten av desember i fjor bestemte Boeing seg for å stanse all produksjon av den mye omtalte modellen Boeing 737 Max, som følge av to dødsulykker høsten 2018 og våren 2019.

Over 300 personer mistet livet i ulykkene, som førte til at alle 737 Max-fly ble satt på bakken over hele verden. I etterdønningene av ulykkene har Boeing meldt om et kvartalsvis tap på rekordhøye 2,9 milliarder dollar (25 mrd. kroner), toppsjefen har fått sparken og selskapet har opprettet et kompensasjonsfond for de pårørende av dem som døde i ulykkene.

Samtidig er det nå også klart at flyselskaper har begynt å motta sin kompensasjon fra Boeing. Den svenske avisen Dagens Industri skriver at den tyrkiske avisen Hürriyet melder at flyselskapet Turkish Airlines har kommet til enighet med Boeing om kompensasjon på 225 mill. dollar.

Det er fremdeles uklart hva kompensasjonen til Norwegian vil være, men analytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir sier til økonominettstedet E24 at det er naturlig at Norwegian får enda mer siden flyselskapet har seks flere fly enn Turkish Airlines i sin flåte.

– Det kan indikere en erstatning fra Boeing på omkring 335 millioner dollar til Norwegian, sier han til E24.

Det tilsvarer 2,9 mrd. norske kroner.

I desember uttalte nå tidligere Norwegian-sjef Geir Karlsen at Norwegian har hatt en dialog med Boeing siden i sommer, og at det var håp om å komme til en endelig forståelse før nyttår.

– Det er en komplisert dialog, som blant annet går på kompensasjon, men også tidsplan for levering av Max-flyene, ettersom Boeing ikke vil klare å levere i henhold til kontrakt, sa Karlsen i DNB Markets' podkast «Utbytte» onsdag 18. desember.

Over 600 underleverandører vil bli berørt av den varslede produksjonsstansen. Rundt 12.000 Boeing-ansatte har jobbet med 737 Max-produksjonen. Selskapet sier de vil forsøke å unngå permitteringer ved å foreta omplasseringer til andre arbeidsoppgaver og opplæring.

Norwegian har fortsatt Max-situasjonen hengende over hodet. I begynnelsen av november landet Norwegian en stor ny kapitalinnhenting på 2,5 milliarder kroner gjennom utstedelse av nye aksjer i selskapet og en konvertibel obligasjon. Dette var tredje gang på halvannet år at Norwegian hentet friske penger. Max-problemene er én av årsakene til kapitalinnhentingen, sa Geir Karlsen til DN 6. november.

Jakob Schram tar formelt over som sjef for det norske lavprisflyselskapet onsdag. Norwegian har ikke svart på DNs henvendelser 1. nyttårsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.