Bjørn Kjos har planer for å legge stadig større deler av verden for sine føtter. 

I et intervju med CNN Money forteller Norwegian-sjefen at han vil inngå partneravtaler med blant annet lavprisselskapene Ryanair og EasyJet. 

Norwegian har allerede forhandlet med Ryanair i over et år, og Kjos forteller at han håper å ha en avtale på plass med selskapet i løpet av året. Avtalen er en såkalt «feeder»-avtale, som skal gjøre det mulig for passasjerene å booke fly videre med begge selskapene. 

– Passasjerene får tilgang til et enormt nettverk. Ikke bare fra Norwegian, men fra Ryanair. Da kan du fly billig – ikke bare fra A til B – men også fra A til B til C og en masse andre steder, sier Kjos til CNN Money. 

Rigger seg for kraftig vekst

Norwegian har i lengre tid lagt grunnlaget for en stor internasjonal ekspansjon. Blant annet basene i Barcelona og i Dublin legger til rette for flyvninger til destinasjoner over hele verden, og for langdistanseruter. 

I forrige uke hentet Norwegian inn inntil en milliard svenske kroner i det private markedet.

Pengene skal finansiere selskapets aggressive vekst. Bare i år får Norwegian levert 40 nye fly til kort- og langdistanseflyvninger og skal ut med over 17 milliarder kroner (2,1 milliarder dollar) i investeringer.

CNN Money skriver at partneravtaler med lavprisselskaper som Ryanair og EasyJet kan legge grunnlaget for en allianse som kan utfordre mer etablerte globale aktører.

– Fremtidig lavkostallianse 

Forhandlingene med Ryanair er bare begynnelsen sier Kjos, som også forteller at de gjerne vil ha med seg EasyJet også. 

– I fremtiden kan det bli en lavkostallianse, sier Kjos, og tegner et bilde av hvor han vil: 

– Ryanair, EasyJet eller Wiss Air flyr til en masse byer vi ikke engang kan stave navnet på, fleiper Kjos, med henvisning til et utstrakte rutenettet disse selskapene har til mindre europeiske byer. 

CNN Money skriver at Norwegian bare forhandler med europeiske lavprisselskaper for øyeblikket, og ikke med amerikanske lavprisselskaper som Spirit Airlines eller Frontier Airlines. 

– Men det er selvfølgelig en potensiell fremtidig mulighet der, særlig ettersom noen av lavprisselskapene har flyvninger som passer fint inn i vårt rutenett, sier en talsperson fra Norwegian til CNN Money

Etter tre års forhandlinger fikk Norwegian endelig på plass en lisens i USA for sitt irskregistrerte datterselskap Norwegian Air International.

Denne avtalen blir beskrevet som et betydelig steg fremover for Norwegians globale ekspansjon innen lavpris langruter. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om dyre dråper på under årets burgundslipp
Vinelskere stormet inn på vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Mange er villige til å betale store summer for de 26 800 flaskene som legges ut for salg i polets spesialbutikker under vinslippet.
01:18
Publisert: