Flyselskapet Norwegian la torsdag morgen frem et underskudd før skatt på 1,43 milliarder kroner for fjerde kvartal i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet et underskudd på 771 millioner kroner, ifølge TDN Finans. Anslagene fra åtte analytikere var et underskudd på mellom 600 millioner kroner og én milliard kroner. Dermed var resultatet betydelig dårligere enn selv den mest pessimistiske analytiker hadde fryktet.

- I gjennomsnitt var driftsresultatet 27 prosent under under forventningene, og 19 prosent under våre estimater, skriver analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets i en oppdatering torsdag morgen.

Flyselskapets omsetningen endte på 7,84 milliarder kroner i kvartalet. På forhånd var det ventet 7,7 milliarder kroner.

Fjerde kvartal er alltid sesongmessig svakest i en flybransjen der resultatene varierer veldig mye. Men det er ingen unnskyldning for tapet i Norwegian, for hele fjoråret ble et svakt år. 2017 endte med et resultat før skatt på minus 1,07 milliarder kroner.

- Vi er på ingen måte fornøyd med resultatene for 2017. Men året var imidlertid også karakterisert av global ekspansjon og nye ruter, høy kabinfaktor og fortsatt flåtefornyelse, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en uttalelse i kvartalsrapporten.

Tapte to milliarder på driften

Norwegian fikk et driftsresultat på minus 1,03 milliarder kroner i fjerde kvartal. Dette er betydelig svakere enn et overskudd på 335 millioner kroner i samme periode i 2016. På forhånd var det ventet et driftsresultat på minus 603 millioner kroner, ifølge TDN Finans. Den mest pessimistiske analytikeren i nyhetsbyråets utvalg ventet et driftsresultat på minus 842 millioner kroner.

For hele 2017 var driftsresultatet på minus 2 milliarder kroner. Til sammenligning tjente Norwegian 1,8 milliarder kroner på driften i 2016.

- Betydelige kostnader knyttet til økte drivstoffpriser, innleie av fly og passasjerhåndtering, påvirker resultatet, skriver Norwegian i sin kvartalsrapport.

Selskapets leasingkostnader steg til 1,04 milliarder kroner i fjerde kvartal, fra 684 millioner i fjorårskvartalet. Norwegian hadde en enhetskostnad eksklusive drivstoff på 0,34 kroner i fjerde kvartal 2017, mot 0,32 kroner i samme kvartal året før. På forhånd var det ifølge TDN Finans ventet at enhetskostnaden ville holde seg uendret på 0,32 kroner.

Analytiker Lars-Daniel Westby venter at investorene vil vektlegge de økte kostnadene, og venter at Norwegian-aksjen vil falle på Oslo Børs torsdag. Sparebank 1 Markets har en salgsanbefaling og et kursmål på 100 kroner for Norwegian-aksjen.

Motvind på børsen

På Oslo Børs har Norwegian-aksjen falt med rundt 13 prosent den siste måneden og siden siste børstopp i slutten av januar har aksjen falt med 18 prosent.

Til sammenligning har hovedindeksen falt med rundt seks prosent siden toppen.

Norwegian-aksjen svinger ofte mer enn gjennomsnittet på børsen i urolige tider, men det er flere grunner til at Norwegian har falt. En månedlig trafikkrapport for to uker siden viste at inntektsnivået på billettene har falt svakt, samtidig som flyene er fylt mindre enn tidligere år.

Av åtte analytikere som følger Norwegian-aksjen tett, har tre «selg», én «hold» og fire «kjøp». Bank of America Merrill Lynch nedgraderte nylig Norwegian-aksjen fra «kjøp» til «hold».(Vilkår)

Skal få møkk til å lukte sjokolade
I tillegg vil kandidaten til årets kvinnelige gründer redusere klimautslippene fra landbruket.
01:35
Publisert: