– Det har ikke skjedd noe i markedet som tilsier at aksjen faller. Men Norwegian-aksjen er veldig volatil, og i markedet er det kanskje usikkerhet om hva som vil skje når Bjørn Kjos trekker seg som toppsjef, sier Hans Jørgen Elnæs.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs. (Foto: Per Thrana)

Mandag ettermiddag kom nemlig meldingen om at finansdirektør Geir Karlsen rykker opp til også å bekle stillingen som visekonsernsjef i Norwegian. Karlsen er nå også formelt Kjos' nestkommanderende, noe Elnæs tror enkelte i markedet kan tolke som at Kjos er på vei ut.

Karlsen avviser for øvrig dette.

– Det er Bjørn som styrer skuten, det er ingen tvil om dét, sa Karlsen til DN mandag.

Ingen brexit-effekt

Elnæs sier brexit-krisen, og muligheten for at Storbritannia krasjer ut av EU uten en avtale på fredag, uansett vil ha minimal påvirking på Norwegian.

Han sier USA og Storbritannia uansett har en avtale om «open sky», og at flytrafikken mellom Storbritannia og Europa vil fortsette.

– Men det kan jo være at markedet ikke helt skjønner at flytrafikken uansett ikke stopper opp, sier Elnæs.

Han sier den økte oljeprisen de siste ukene heller ikke rammer Norwegian, som har sikret seg på pris med lange kontrakter på drivstoff.

American tar ned anslag

American Airlines varslet tirsdag at det venter at salget per tilgjengelig setekilometer vil være flatt til opp en prosent i årets første tre måneder sammenlignet med fjoråret. Tidligere så selskapet for seg en vekst på inntil to prosent. Årsaken til endringen er blant annet nedstengningen av deler av statsapparatet i januar og Boeing 737 Max-problemene, opplyser selskapet.

Flyselskapet har måttet kansellere rundt 1.200 flyvninger som følge av Max-problemene og at de økonomiske konsekvensene ennå ikke kan anslås skikkelig. Kostnaden vil blant annet avhenge av hvor lang tid det tar før flyene igjen kan være i tjeneste.

Elnæs viser også til at snakkes om at det amerikanske lavprisselskapet JetBlue skal starte flyvninger fra østkysten av USA til Europa, i konkurranse med Norwegian. Men dette er så langt ikke bekreftet.

SAS-aksjene falt til sammenligning 3,7 prosent tirsdag, mens Oslo Børs falt med én prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.