Torsdag morgen kom fjorårsregnskapet for Norwegian, men allerede forrige uke ble hovedtallene kjent i forbindelse med at selskapet ba om frisk kapital fra eierne.

  • Selskapet hadde en omsetning på 40,3 milliarder kroner i fjor, mot 30,9 milliarder kroner året før.
  • Driftsresultatet (ebit) endte på minus 3,8 milliarder kroner, mot minus to milliarder korner året før.
  • Resultat før skatt ble minus 2,5 milliarder kroner, mot vel én milliard kroner året før.

Egenkapitalen var på 1,7 milliarder kroner ved nyttår, ikke langt unna minstekravet på 1,5 milliarder kroner som er nevnt i selskapets låneavtaler.

Varsler nullvekst

I utsiktene for året som kommer har Norwegian storstilte planer om å bremse veksten, akkurat slik konsernsjef Bjørn Kjos har lovet.

I 2018 steg Norwegians kapasitetsvekst (ASK) med 37 prosent. Denne måler den totale kapasiteten og angir hvor mange setekilometer selskapet har fløyet i en periode.

I 2019 skal den bli langt lavere, ifølge selskapet.

For året totalt venter Norwegian en kapasitetsvekst på ni prosent. I de tre første kvartalene vil det være en økning på henholdsvis 18, 12 og ti prosent.

Men i fjerde kvartal blir det nullvekst.

Da skal kapasitetsveksten helt ned på minus én prosent sammenlignet med fjerde kvartal året før, ifølge Norwegian.

– Norwegians vekstrate på langdistanse vil falle betydelig i 2019 med kun fem nye leveringer av fly i flåten. Den totale flåten ved utgangen av 2019 ventes å være 37 fly, sier Bjørn Kjos i kvartalsrapporten.

Må snu kostnadsvekst siste to år

Norwegians kostnadsutvikling har gått feil vei de siste årene. Kostnad pr. setekilometer – forkortet CASK, eller enhetskostnad – har steget kraftig på to år:

  • I 2016 hadde selskapet en enhetskostnad på 0,41 kroner.
  • I 2017 endte enhetskostnaden på 0,43 kroner.
  • I 2018 har selskapet senest i høst anslått en enhetskostnad på 0,44 kroner, og det endte på 0,44 kroner. Det tilsvarer en økning på over syv prosent på to år.

De nye kuttene vil bidra til å få kostnadene ned på omtrent samme kostnadsnivå som for to år siden, basert på planene om å kutte mellom to og tre milliarder kroner i kostnader.

I 2019 har selskapet mål om å redusere enhetskostnadene til mellom 0,4075 og 0,4125 kroner.

Vokser mye saktere enn planlagt

Norwegian har de siste ukene varslet kutt i ruteproduksjonen, nedleggelse av seks baser i utlandet med mannskap og fly – og til slutt utsatt levering av fly som egentlig skulle komme fra fabrikkene Boeing og Airbus i år og neste år.

Denne uken kom storbanken HSBC i London med en analyse som beskriver Norwegians kutt fra og med sommerprogrammet i år i detalj. Bankens analyse viser at Norwegian planlegger rundt seks prosent færre flyvninger i Europa til sommeren, sammenlignet med samme periode i fjor. På langdistanserutene blir veksten på 15 prosent, mens selskapet tidligere har anslått en vekst på rundt 30 prosent.

Selskapet skal senere i måneden hente tre milliarder kroner i frisk egenkapital for å sikre finansieringen av nye fly som uansett leveres i år og refinansiering av gjeld som forfaller senere i år.

Kjos sa forrige uke at selskapet skal tjene penger både i 2019 og årene fremover.

Planene for å selge inntil 140 fly for å få mer egenkapital inn i selskapet er heller ikke tatt av bordet.

– Det er absolutt på bordet, og jeg håper vi kan få det avklart i løpet av første kvartal i år. Det er mer aktuelt enn noen gang. Vi er kommet lenger i de samtalene, sa Kjos.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva var oljeprisen sist Liverpool tok seriegull?
DN utfordret Liverpool-fan Eldar Sætre på historisk oljepris, navnebytte og kvartalstall
01:19
Publisert: